Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Идеја о подизању споменика Светом краљу Драгутину у Ариљу

Пре више од седам векова на простору нашег града, између две реке Рзава и Моравице, Свети Сава утврдио је Моравичку епархију. У жељи да се Ариљу врати стари сјај и традиција неговања духовности и културе, иницијативом Црквеног одбора и верног народа, настала је идеја о подизању споменика Светом краљу Драгутину.

На Видовдан ове године, са благословом Епископа жичког г. Јустина у порти Цркве Светог Ахилија, одржан је први састанак на коме је презентован будући споменик и на коме је формиран одбор који ће бити задужен за изградњу.

За председника одбора изабран је Стојан Рангелов, за секретара  др Бранко Плазинчић, а за благајника јереј Бојан Милошевић.

Одбор ће чинити : протојереј Драган Стевић, старешина храма Светог Ахилија, Стојан Рангелов- инжењер грађевине из Ариља, проф. др Светислав Петровић из Ариља, др Бранко Плазинчић, др Велимир Каравелић- вајар, Обрад Јовановић- професор Учитељског факултета у Ужицу, Никола Мирков- директор РТС у пензији, Душан Миловановић- кустос Музеја Примењене уметности у пензији и приватни предузетници из Ариља: Саша Смиљанић, Зоран Ресимић и Мирослав Ивановић.

Ово је почетни корак у низу активности заједничког деловања у смеру неговања наше историје и културне баштине. Наредне активности се односе на прикупљање новчаних средстава и набавку камена из Румуније.

Сви који желе да учествују са нама у овом делу могу свој прилог оставити на жиро рачун :  200-2348830102918-07

ЦО Ариље

 

 

Contact Us