Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ибарске новости: Митрополит Антоније (Блум), Беседа на Васкрс

Читали смо, слушали и чули дивне речи ових Васкршњих химни, речи које би требало да служе као образац за читав живот који је пред нама: „Васкрсења је дан – просијајмо светлошћу Празника“! Ово је дан Васкрсења не само због тога што је Христос Васкрсао, већ због тога што, уколико је Он заиста Васкрсао и уколико се истински радујемо услед чињенице да смрт није могла да однесе победу против Бога и против победне Љубави, онда и ми можемо живети, и притом живети не животе који су хладни и у којима смо незаинтересовани једни за друге, већ животе испуњене радошћу – можемо живети Божији живот који нам Он Сам дарује.

И још је речено: „Загрлимо једни друге“! Ко год је постао део нашег живота прихватимо га као човека кога је Христос толико заволео да је и умро због њега и Васкрсао како би и он могао га учествује у Вечном Животу. „Рецимо једни другима: „Браћо“, и опростимо све Васкрсењем“! Опростимо све једни другима. Понижавамо једни друге, повређујемо једни друге, патимо једни од других, али ако истински схватамо да је Христос умро да би ми живели и да је Васкрсао да би имали удела у Његовом Вечном Животу, онда можемо опростити једни другима. И тада истински можемо рећи да је Христос Васкрсао из мртвих и да је Својом смрћу уништио смрт и да нам је даровао живот.

Нека ово буде Божија заповест за нас у наставку ове године: 3агрлимо једни друге, опростимо једни другима, примимо опроштај од Христа и поделимо га са другима. Амин!

На крају ове службе, свештеници ће изаћи да вас поздраве и да буду поздрављени најславнијим и најснажнијим речима људске историје – речима да је Христос заиста васкрсао и да људски грех и људско зло нису успели да осуде Њега на смрт у којој ће бити занавек, и да је Он победио. Нећу имати довољно снаге да будем један од оних који ће изаћи к вама и поздравити вас, али из све дубине мога срца и свом својом захвалношћу поздрављам свакога од вас овим славним речима и захваљујем вам на вашем бескрајном стрпљењу у погледу мене:  

Христос Воскресе! Христос Васкрсе! Христос Анести!

Митрополит Антоније Блум

Извор: Ибарске Новости – рубрика „Жички благовесник“

петак, 21. април 2023. године

Contact Us