Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава у Вичи

У Храму Светог пророка Илије у Вичи обележена храмовна слава Празничним вечерњем и Светом Литургијом, благословом нашег Епископа Г. Јустина одржана је и промоција књиге Др Драгољуба Даниловића  „Мемоари Гаје Швабића: и успомене његових потомака”.

На навечерје празника Светог пророка Илије, у Храму који му је посвећен у Вичи, служено је Празнично вечерње са чином петохлебнице, свештенослужио је парох дрежнички јереј Станимир Мирковић, уз учешће верног народа и свештенства. Након богослужења одржана је трећа по реду промоција књиге др Драгољуба Даниловића  „Мемоари Гаје Швабића: и успомене његових потомака”. На промоцији књиге поред аутора и нашег драгог пријатеља, говорили су и јереј вички Немања Матејић и Ана Гвозденовић уредница књиге, уз присуство представника Библиотеке града Краљева Катарине Јаблановић. Др Даниловић је сарађивао са  оцем Немањом при изради монографије вичког храма и оставио је у свом раду доста лепих речи о нашој парохији и њеној историји. Ова промоција омаж је његовом труду.

Ова књига самим насловом, код некога ко је први пут узима у руке, оставља утисак дела које се не тиче шире јавности, али по речима оца Немање био би грех да останемо ускраћени за богато искуство, које нам доноси. „Снага друштва и државе лежи у здравој породици“ реченица је која изражава основну поруку мемоара. Они прате живот у бурним временима једног човека који је најбоље осетио њихове промене и храбро и одлучно их подносио. Покровитељ овог издања је Библиотека града Краљева, испред које нам се обратила Ана Гвозденовић која је поред историјске, указала и на велику књижевну вредност овог значајног дела, које је цитирано у стручним круговима још док је било у рукопису. Програм је улепшала својим наступом и извођењем изворних песама и певачка група „Др Владан Бабић“ из Виче, као и млади хармоникаш Филип Јовковић.

Ујутру на дан храмовне славе, евхаристијским сабрањем началствовао је парох лучански јереј Раде Марић уз саслужење пароха вичког јереја Немање Матејића и свештеника у пензији Бранка Керкезовића. Приликом беседе отац Бранко обратио се присутнима, подсећајући зашто је Илија од народа упамћен као „пламени пророк и громовник“ и да је његова вера била громовита, што га је и издвојило у очима људи. Поред тога као  кичму његовог рада истиче бригу о сиромашнима који су угрожени и његову ревност. Данашње окупљање подсетило га је на време Светог Владике Николаја, који је покренуо једним актом обичај да мештани целог нашег краја одлазе у храмове који тад славе.

То је био и данас случај, када се мноштво верног народа сабрало на Службу Божију око вичке светиње, славећи спомен Светога пророка Илије.

Студент теологије Алекса Ковачевић

Contact Us