Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава у Ивановцима

У  селу Ивановци, које се налази у делу качерске области, која се одређује као доњи Качер, на узвишењу Камаљ, подигнута је 2001.године црква посвећена  Светом Николи. Храмовна слава празник Пренос моштију Светог оца Николаја, и ове године је свечано прослављена.

Верни народ из Ивановаца, суседних села  и Љига, сабрао се на Светој Литургији. Причасној Чаши Живота приступио је већи број деце и ђака.

Након Свете Литургије и литије око храма, преломљен је славски колач, који су ове године припремили домаћини: Борис Бушић и браћа Зоран и Горан Бушић из Ивановаца.

Старешина цркве и парох љишки је у беседи поздравио све присутне и нагласио важност литургијског сабрања; без зједнице са Богом нема спасења нема истинског живота, нема вечности, само оно што је у јединству са Богом задобија вечни живот и вечно постојање, тј. Царство Божије. Света Тајна Причешћа је срж и пуноћа нашег хришћанског живота у овом свету и веку, и увек треба да осетимо ту радост на Литургији, нарочито ових дана од Васкрсења до Вазнесења Христовог.

По традицији и ове године је одржана манифестација под називом „Сусрет са песником“.

Најављујући програм наставница српског језика Марјана Обрадовић је поздравила и присутног ктитора храма песника Милована Данојлића: „ јединственог ратара качерске долине и камаљског лиричара, тихог, тако блиског, а опет далеког… Што га више читате, све сте замишљенији пред собом и овим чудноватим светом, али и сигурнији да постоје за сваког од нас неке завичајне оазе и уточишта где се може бити спокојно и у складу са Богом и људима… Сличан Андрићевом неимару који ствара и ћути, гради и не завештава и он ствара, пише, гради цркву…а она нас окупља и гради нас…“

Ученици ОШ Сава Керковић из Љига и Ивановаца, одржали су краћи програм, који су припремили са наставницом  Марјаном Обрадовић и учитељицом Радом Бушић.

Потом је своју поезију рецитовала  гошћа песникиња Љиљана Браловић из Прањана.

Трпезoм љубави коју су припремили домаћини славе, настављено је ово празнично сабрање у славу Божију и част Светог оца Николаја.

протојереј Светолик М.

Contact Us