Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава у Дићима

На локалитету „Манастирине“ или „Јовање“ у селу Дићи код Љига археолошким ископавањима откривена је током 1991-1993. год. средњовековна црква са некрополом.  Црква је подигнута крајем 13.  или почетком 14. века, од стране челника Влгдрага (у монаштву Никола). Турским освајањем Србије у другој половини 15. века манастирски храм је запаљен и порушен. ЦО Љиг је започела обнову ове светиње крајем 2012. г.  у току су  подополагачки радови и припреме за израду иконостаса.

По благослову Епископа жичког Г. Јустина од ове године храмовна слава цркве у Дићима је празник Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља. Верници парохије љишке и гости из других места сабрали су се на Светој Литургији коју су служили: Архијерејски намесник таковски протојереј Драган Ђорем, протонамесник Слободан Алексић парох белановички, јереј Миодраг Марковић парох моравачки, јереј Милорад Вујовић парох бољковачки, Архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, и ђакон љишко-качерски Слободан Пејовић. После Светог Јеванђеља поучно слово изговорио је протојереј Драган Ђорем. У беседи је говорећи о личности Светог Јована Крститеља и празницима током године када Црква слави „највећег рођеног од жене“, упутио вернике на потребу истинске вере какву су имали Захарије и Јелисавета и њихово чедо Претеча Господњи Свети Јован Крститељ. Након заамвоне молитве преломљен је славски колач који су ове године припремили домаћини славе: Мирослав Стојнић из Бранчића, Никола и Дејан Савић из Г. Милановца.

Чланови удружења“ Свибор“(Српско витешко борење) из Београда били су гости ове прве храмовне славе и одмах после Литургије у порти храма показали су своје вештине у руковању средњовековним оружјем. Сви присутни, а нарочито деца, су са великом пажњом гледали: оклопе, шлемове, мачеве, буздоване, ножеве, копља, лукове и стреле, чију употребу су зналачки приказали: Радивоје Радуловић и његова деца Александра, Страхиња и Јована, затим Саша Мишић са сином Беловуком.

Сабрање је настављено за трпезом љубави коју су са љубављу припремили домаћини овогодишње славе. Старешина цркве је током ручка поздравио све присутне и упознао их са досадашњим током радова и предочио даље планове за обнову храма. Такође је поделио   Захвалнице онима који су својим залагањем посебно допринели до сада изведеним радовима на изградњи цркве и уређењу целокупног простора. 

Протојереј Светолик Марковић

Contact Us