Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава и “Сусрет са песником“ у Ивановцима

Празник Преноса моштију Светог оца Николаја је дан када се верни народ парохије љишке, а посебно села Ивановци, сабере на брду Камаљ да прослави храмовну славу цркве коју је пре двадесет година у свом родном селу подигао песник Милован Данојлић.

Уочи празника служено је празнично вечерње, а на дан славе Света Литургија, литија око храма и ломљење славског колача.

Већ седамнаесту годину за редом на овај празнични дан одржава се програм под називом: Сусрет са песником, где присутни имају прилику да виде и чују неког од савремених српских песника. Ове године, по позиву старешине цркве, гост на слави био је песник Мирослав Максимовић, рођен 1946. г. у Његошеву, живео и радио у Београду, тренутно настањен у Голубцу. До сада је објавио преко двадесет књига поезије, а песме су му превођене на: енглески, руски, француски, немачки, италијански, пољски, словачки, чешки, румунски, јерменски, шведски, шпански, македонски…

Ученици СШ „1300 каплара“ у Љигу су извели рецитал говорећи стихове песника Мирослава Максимовића, а професорка Марјана Неговановић-Обрадовић је говорила о стваралаштву овогодишњег госта. Девојчица предшколског узраста Вишња Џокић из Козеља рецитовала је једну песму.

 

Пригодном беседом присутнима се обратио песник, изговоривши на крају и песму Код Дурџића гаја из своје последње збирке песама Бол. Ова збирка песама објављена 2017. г. има четрнаест песама писаних у форми сонета, а посвећена је страдању тј. покољу Срба у Босанској крајини од стране усташа и државе НДХ у лето 1941. г.

Село Миострах на левој обали Уне је родно место песникове мајке Стоје Узелац, која је пуким случајем преживела као тринаестогодишња девојчица покољ Срба из свог и околних села. Њена мајка, браћа и сестре и стотине других су нажалост пострадали, а тела су им бачена у јаму Безданку. Једна од песама из ове збирке носи наслов „Јама“.

 

 

Јама

Мисле да су за нас пронашли јаму-

у њу давнашњу своју скрише таму.

Мисле да им јама даје имања-

јама је тајна њиховог немања.

 

Нама је домаће јама збориште,

женама кухиња, деци двориште,

а када, с вечери, гусле зацвиле

дођу до нас Милош, Марко и виле.

 

Живот прошао, у будућност! веле.

Како прошао? Дуге ноћи целе

сви знамо да ће ноћи да забеле.

 

Биће отмености, суве радости

кад заигра коло вечне младости:

све наше лобање и крте кости.

Идентитет српског народа је заснован на православној вери, косовском завету и страдању кроз историју, а посебно у двадесетом веку. То су три идентитетске тачке и темеља из којих проистиче и на којима постоји и опстаје српски народ.

 

На крају програма виолинисткиња Јелена Урошевић из Љига одсвирала је неколико традиционалних композиција, а деца Лазар Савић и Теодора Станојчић су изговорили здравицу.

Домаћини славе припремили су славски ручак и угостили све присутне.

Протојереј Светолик Марковић

Contact Us