Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава Цркве брвнаре у Цветкама

У четвртак 21. септембра 2017. године у цветачкој парохији свечано је обележен празник Рођења Пресвете Богородице. Стара црква  брвнара из 18. века за народ моравских села по дно Котленика, а особито за народ цветачке парохије, представљала је стожер и сабиралиште, симбол страдања, али и васкрсења нашег народа, утеху и благослов кроз векове. Тако и данас на радост Цркве Божије у Цркви брвнари  Свету Литургију служили су свештеници уз присуство бројног верног народа парохије цветачке и околине, просветних радника и деце Основне школе из Цветака, као и старешина и војника Ваздухопловне бригаде из Лађеваца.

Светом Литургијом началствовао је војни свештеник Владимир Благојевић, а саслуживали су свештеник Радован Парезановић из Краљева и пензионисани  прота Предраг Миковић из Милочаја. Старешина Цркве цветачке свештеник Иван Терзић одржао је пригодну беседу на тему „Блажена утроба која те је носила, и дојке које си сисао!… А он рече: Ваистину, блажени су они који слушају ријеч Божију и држе је“ Лк. 54 и 58 (10:38-42, 11:27-28).

Учешће у Светој Тајни Причешћа узео је знатан број присутне деце и одраслих, а по завршеној Литургији обављена је литија, а потом  је са домаћинима славе изломљен славски колач. Радосни скуп настављен је у трпезарији цркве где су се овогодишњи домаћини са љубављу потрудили да угосте све присутне госте.

протојереј Иван Терзић

 

 

 


 

Contact Us