Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава на Палибачком гробљу код Ивањице

У недељу, 28. јуна 2015. године, када Црква прославља Светог Великомученика кнеза Лазара, у цркви Лазарици на Палибачком гробљу код Ивањице, свету Литургију је служио протојереј Крстивоје Милуновић уз саслуживање свештеника, оца Зорана Стевлића и oца Синише Пецића.

У својој беседи отац Крстивоје је подсетио верни народ на житије кнеза Лазара и пострадалих косовских јунака, истакнувши да и ми треба да будемо јунаци свога времена уздајући се у помоћ Божију.

Иначе, сама црква се налази на брду изнад Ивањице, на 780 метара надморске висине. Према предању, на овом месту је сахрањен Бошко Југовић. По речима оца Зорана, у једном старом спису који је пронађен у тој цркви, је забележено: „Пре 40-50 година, кажу да је од некуда у Стари Влах дошао неки човек који је нашао један гробни камен и развалине од цркве и рекао људима да је на том месту гроб Бошка Југовића. Одлазећи са Косова рањен, он је према предању на том месту и умро.“ Ту је 1911. године Благоје Луковић подигао цркву и засадио је девет храстова који су сачувани до данас.

Увек имајући у виду хришћанско гостољубље, домаћин славе, Перица Бојовић, припремио је свечани ручак за све присутне.

Contact Us