Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Храмовна слава Манастира Илиња

Светог Илију, народ кроз векове прославља као свог живог светитеља. Био је и остао пример огњене вере, побожности и оданости Богу. На Илиндан, празник који српски народ одавнина прославља, Свету Литургију  у Илињу, маленом манастиру подно Каблара, служили су ове године : протојереј Мирослав Петров архијерејски намесник трнавски и јеромонах Иларион (Богојевић) из манастира Преображење на Овчару.

Молитвено сабрање на Илињу поред верног народа, својим присуством увеличале су: игуманија Нина са сестрама из манастира Сретење на Овчару, монахиња Јована настојатељица манастира Јежевица и монаси манастира Преображење и Вујан. Након Свете Литургије у Илињу, сви сабрани наставили су заједничарење за трпезом љубави у Благовештењу, коју су  припремили игуманија Михаила са сестрама и колачарима.

Овај дан увек нас подсети, да је време у коме је живео  велики угодник и пророк  Божији Илија, било време идолопоклонства, а да је он неустрашиво устајао против тога. У то тешко време,  народ јеврејски био је подељен на два дела. На десетоколено царство израиљско и двоколено царство јудејско. Јудејско царство водио је потомак Соломонов, великога и светога цара, а десетоколено царство водили су владари који нису били окренути Господу своме, који су славили идоле и одступали од Бога. Све је то гледао Свети Илија и то му је доносило велику тугу и жалост, што народ Божији оставља правог Бога и клања  се творевинама руку људских.  Опомињао је Свети Илија народ, молио Бога да га чује, и имао великог успеха у томе.  Господ га је послушао и по молитви пророковој, три године и шест месеци трајала је тешка суша. Патили су људи, а са њима због грехова људских, патиле су и животиње. Када је пак Св. Илија затражио од Бога да пусти кишу и народ поштеди даље патње, Господ га је одмах услишио. Од тада до данас, угоднику Божијем Илији, молимо се између осталог и за угодне временске прилике.

Зато што овај чудесни пророк и светитељ, није имао никакав страх од људи, већ је пламено уздизао своје огњено срце к Богу, Господ га је у свему слушао као верног слугу својега и узео живог на небо.

И сада ко и у време Св. Илије, време је разноврсних идола:  богатства, части и разних звања,  учења и философија.  Господ  је Св. Илији дао велику силу да позива људе на покајање, да нас опомиње да се не клањамо идолима.

Нека би нас молитве Св. Илије увек исправљале и враћале на прави пут, да служимо јединоме и истинитом Богу, да чинимо оно што Господ очекује и жели од нас. Амин.

Сестринство Манастира Благовештења

Contact Us