Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Град Ужице прославио своју славу

Град Ужице је прославио своју славу – Тројице. Педесети дан после Васкрса Господа нашега Исуса Христа, десети дан после Спасовдана, наша Црква слави Духове или Свету Тројицу. Велики број верника се окупио да узме учешћа на евхаристијском сабрању у ужичким храмовима Светог Георгија и Светог Марка на овај празник који је уједно и слава Града на Ђетињи.

Након Литургије, служена је вечерња служба са молитвама које се читају на Педесетницу,а које садрже мољење да се, као на дан даровања Светог Духа апостолима, и у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрепљења у богоугодном животу. Одмах затим, испред храма Светог Георгија, на тргу Светог Саве, свештенство и верници су формирали Литију која је кренула кроз град, до храма Светог Марка, где је читано прво Јеванђење у црквеној порти, а затим одатле наставила према градском тргу, где је читано друго Јеванђеље и молитве за Град и све његове становнике. Улицама Ужица мога се чути тропар празника Тројица „Благословен јеси Христе Боже наш…“ певан од стране свештенства и целог народ. Главном улицом Литија је затим застала пред Градском кућом, где је прочитано треће Јеванђеље, а одатле Литија се вратила до порте храма Светог Георгија где је ужичко свештенство прекадило славски колач.

Прослави славе Града присуствовало је градско руководство са градоначелником Тихомиром Петковићем и његовим замеником Видојем Дрндаревићем. У Литији су учествовали и дечији црквени хор „Ђурђевак“, чланови КУД-а „Ера“ и припадници Полицијске Управе Ужице.

ипођакон Немања Спаловић

Contact Us