Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Гостовање Литургијске секције из Гуче на ТВ Храму

Дана 24. новембра су у јутарњем програму на телевизији Храм гостовали чланови Литургијске секције из Гуче заједно са вероучитељом Дарком Стевановићем.

Литургијска секција окупља ученике Основне школе ,,Академик Миленко Шушић” и Средње школе ,,Драгачево”. Настала је у септембру ове године, као производ интересовања ученика и труда вероучитеља. На почетку је окупљала мали број ученика, али се постепено тај број повећао и сад сваке недеље на Литургији учествују ученици обе школе. Они су редовни на ,,пробама” певања, како их они називају, а оне се врше четири пута недељно. Ученици много воле све што раде током Литургије, било да је то певање, читање Апостола или помагање свештеницима, јер је то њима занимљиво, а поврх свега воле то што се сједињују са Богом и другим људима преко Причешћа, што за њих представља ,,Христов загрљај”, како су и рекли у јутарњем програму.

Такође, основана је и инстаграм страница секције, која је почела да објављује фотографије и снимке са проба и Литургија, као и разноразне верске садржаје. Захваљујући тој инстаграм страници, наша секција је примећена од стране људи из ТВ Храм, који су нас позвали у емисију. Након интервјуа, обишли смо Храм Светог Саве, највећи православни храм на Балкану и дивили се његовој величанствености, величини и лепоти, а посебно лепоти крипте испод Храма. Након тога, обишли смо Патријаршију и њен музеј и тамо видели многе предмете важне за историју СПЦ, као што су разне одежде свештеника, крстови, фреске, Богослужбени предмети, а и једни од најважнијих експоната Музеја: кивот краља Стефана Дечанског и ,,Похвала Кнезу Лазару”. Након тога, отишли смо на Калемегдан, где смо обишли Капелу Свете Петке, у којој је свако узео Свету воду са извора Свете Петке, која има исцелитељска својства, а шетњу Калемегданом смо завршили одласком у Цркву Ружицу и посетом споменику ,,Победник”.

Нека би Господ дао да ученици приступају Чаши Заједништва с њим како би се љубав међу људима и њихова љубав према Богу, цркви и вери наставиле да се шире.

Вељко Марковић,

ученик верске наставе одељења 1/г СШ ,,Драгачево”

Contact Us