Глувна недеља и рукоположење у Бресници

У пету недељу Часнога поста, када прослављамо спомен на Свету Марију Египћанку, Света Архијерејска Литургија сабрала је велики број православних верника у парохијском храму Светог Марка у Бресници.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Г. Јустин. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Милутин Стевановић, протојереј Никола Вучетић, протојереј Радосав Гајић, јeреј Милован Вучковић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Томислав Гајић.

Епископ је поучио присутне, протумачивши оба Јеванђеља која су данас читана, казујући делове житија Свете Марије Египћанке. Посаветовао нас је како да се постом снажимо и припремамо за Свето Васкрсење Христово.

Централна порука, коју је Епископ истакао из првог Јеванђеља,  јесте да је Христос у свет дошао да служи другима, а не да влада. Он је народ поучавао да ко хоће први да буде треба свима да буде слуга. Владика нас је позвао да се угледамо на речи и дела Христова, те да служимо једни другима.

Тумачећи друго прочитано јеванђелско зачало, Владика нам је предочио да је Христос дошао грешницима а не праведницима. Велико покајање рађа велику љубав и велику радост, о томе нам сведочи и житије Свете Марије Египћанке.

На Литургији је ђакон Томислав Гајић из Косјерића рукоположен у чин свештеника.

 

Након завршетка Свете Литургије верници су се сабрали на трпези љубави. Том приликом су присутне поздравили месни парох јереј Милован Вучковић и новорукоположени јереј Томислав Гајић.

Јереј Томисав Гајић