Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Филм „Смисао и значење Свете Литургије“

Филм „Смисао и значење Свете Литургије“, аутора мр Александра Сворцана у трајању од  50 минута посвећен је српском народу у циљу очувања и јачања српске духовне традиције.

Пројекат је рађен у сарадњи са Министарством културе Републике Србије у току 2014. и 2015. године у оквиру конкурса за Нематеријално културно наслеђе, а коначно финализован 2017. године, након три године интензивног рада.

Филм је конципиран тако да гледаоца постепено уведе у свет Православља и то кроз разумевање читавог тока најважнијег богослужења Свете Цркве – Свете Литургије.

Будући да је филм намењен првенствено младима, аутор се потрудио да материју што више прилагоди ђацима, првенствено онима који слушају предмет Веронауку.

Образовној и педагошкој сврси овог пројекта нарочито доприносе епизоде убачене у основни ток филма, у виду моралних поука академика Владете Јеротића. Тако се у епизодама говори о томе: како да постанемо бољи, а да не будемо гори; о амбицији младих и избору правог занимања; о разлици између пркоса и ината; а нарочито о томе како да се потрудимо да постанемо добри хришћани.

Искрено се надамо да ће филм наићи на добар одзив код српског народа у матици и дијаспори, да ће приближити младима предмет Веронаука, а српском народу помоћи да задржи духовну самосталност и поврати пољуљане истинске моралне вредности.

Издавач: Манастир Вазнесење – Овчар Бања

Аутор пројекта:

мр Александар Сворцан

ДВД и брошура се засада могу купити у продавници Српске патријаршије у Београду, у продавници Епархије жичке у Краљеву и у манастиру Вазнесењу.

Извор: http://vaznesenjeovcarbanja.blogspot.rs/

Contact Us