Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Евхаристијско славље у Ариљу

DSC_5802Ариљска литургијска заједница имала је неописиву радост да њом, на празник светог краља Драгутина (у монаштву Теоктиста) 12. новембра, први пут предстане њен Архијереј, Божјом милошћу Епископ жички Господин Јустин.

На дуго време заборављен, празник ктитора ариљске светиње почео је од скоро да се обележава на свечанији богослужбени начин. Празнично торжество отпочело је умилним вечерњим богослужењем, а настављено је у пуноћи литургијског сабрања које је предводио владика Јустин уз саслуживање архимандрита вазнесењског оца Тимотеја, намесника пожешко-ариљског Дмитра Луковића, још четворице свештенослужитеља и два ђакона. Посебан доживљај средњовековног манастирског богослужбеног простора био је употпуњен красотом ариљске певнице која у истом саставу и на исти начин сваке недеље узноси славопој Господу и Његовим светим угодиницима.

Све то је Епископ Јустин преточио у речи да га је особита благодат водила све време од кад је крочио под сводове задужбине смернога краља Драгутина, који је обновио ово светосавско епископско седиште, и нешто пре 1296. године украсио га црквом чија свештеност и лепота озарује многе верне.

Надахнут светошћу места и хеортолошком испуњеношћу дана, владика је поучио народ  о призваности и позваности хришћана на свети и непорочан живот кроз угледање на примере и осталих светитеља који се тога дана у цркви прослављају – светог краља Милутина и свете Јелене, светог Варнаве, епископа хвостанског и светитеља Зиновија и Зиновије. По заамвоној молитви владика је са домаћином славе господином Зораном Тодоровићем, председником општине Ариље, преломио славски колач.

Подаривши благослове многобројном народу, владика Јустин је повео пријатан разговор са окупљеним клиром и представницима градске власти, а у току празничне трпезе љубави владику и све присутне поздравио је старешина цркве, протојереј Драган Стевић, захваливши се на владикиној љубави и посети.

Након свега Епископ је био у прилици да посети још недовршени храм посвећен Св. Теоктисту у оближњем селу Гривска, а у повратку за епископску резиденцију посетио је и манастир Јежевицу.

ђакон Младен Миливојевић

Храм светог Теоктиста у селу Гривска

Contact Us