Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископу Атанасију (Јевтићу) додељен Орден Светог Симона Монаха

На дан када Света Црква прославља догађај Рођења Пресвете Богородице, лета Господњег 2020. у Врњачкој Бањи Његово Преосвештенство Епископ жички Г. др Јустин руковођен апостолским позивом “чашћу чините једни друге већим од себе“ (Римљ 12, 10) благоизволео је да умировљеном Епископу захумско-херцеговачком Г. др Атанасију додели највише епархијско признање – Орден Светог Симона Монаха.

Ако би се на некога могле применити речи Светог Јована Дамаскина да је попут “пчеле сакупљао најлепше цветове богословља“ онда је то у савремено доба несумњиво Епископ Атанасије (Јевтић). Многе младе генерације богослова духовно су стасавале на светоотачким преводима из његовог небопарног пера. Његови ауторски текстови отворили су богословске хоризонте многим савременим богословима. И не само богословима. И не само из области богословља. Његова ерудиција, духовитост и духоносност препознати су широм православне васељене. Прочитати сва његова дела (за која би нам овде недостало места да их побројимо) значи постати врстан познавалац православног богословског Предања.

Ако би се руководили речима чувеног Милана Кашанина по којима: “Да би се један писац разумео, потребно је познавати и читаоце за које он пише“, онда је владика Атанасије понос светосавске Херцеговине и васцелог рода српског у целом свету. Стога, не чуде речи Епископа Јустина приликом свечаног уручења ордена да је он: “један од највећих мислилаца и теолога данашњице.“ Не чуди ни радосна древна богослужбена акламација “Достојан“ којом су свештенство и верни народ из Врњачке Бање и других места широм светосавске Епархије жичке изразили свесрдну сагласност са одлуком Епископа Јустина да након уручења овог ордена тројици патријараха (српском, александријском и антиохијском) за четвртог носиоца буде изабран Епископ Атанасије.

Долгоденствуј Преосвећени Владико! На многаја љета!

Протонамесник Александар Р. Јевтић

Contact Us