Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин: Усековање главе Светог Јована Крститеља је други Велики петак

„Баш као што је Рођење Светог Јована Претече и Крститеља почетак Јеванђеља за живе, тако је и његово усековање почетак Јеванђеља за мртве.“ (Свети Јован Шангајски)

На спомен празник Усековања главе Светог Јована Крститеља у Храму Светог Саве у Краљеву служена је Света Архијерејска Литургија  којом је началствовао Епископ жички Г. Јустин. Након прочитаног јеванђелског зачала Преосвећени Владика Јустин се обратио присутнима речима архипастирске поуке о лику и делу Светог Јована Претече и Крститеља Господњег. Владика је скренуо пажњу на значај историјског описа овог догађаја изнетог у Јеванђељу по Марку, а затим се осврнуо и на духовни лик и значај Светог Јована Крститеља. Подсетио је на светоотачке речи да је догађај Усековања који прослављамо други Велики петак – јер је погубљен највећи рођени од жене. На примеру Светог Јована, Преосвећени Владика је говорио како на овом свету праведници страдају и подносе невоље. Све то они превазилазе, чак и саму смрт, зато што верују у Господа Бога који је рекао да се не бојимо – јер је Он победио свет.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

У наставку Литургије, верни народ поучен архипастирском беседом, молитвено је приступао чаши Тела и Крви Господње на здравље и спасење, на отпуштење грехова и живот вечни.

Душан Дуњић, дипл. теолог

Contact Us