Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин у посети Архијерејском намесништву рачанском

Благословен је онај који долази у име Господње!

Доласком Епископа жичког г. Јустина дат је велики благослов Архијерејском намесништву рачанском. У току своје тродневне посете, владика је одслужио две архијерејске Литургије. Прва литургија одслужена је у суботу 11.07.2015., на празник Преноса моштију Кира и Јована у месту Рогачица, где је преосвећеном владики Јустину саслуживало шест свештеника архијерејског намесништва рачанског и ђакон А. Грујевић. На Светој Литургији Епископ је оца Милинка Лукића, јереја из Бајине Баште, за вредан рад и залагање у раду са парохијанима, наградио рукопроизвевши га у чин протопрезвитера. Владика Јустин је беседом позвао све присутне да не одустају од науке Христове, и додао да се морамо држати Христа, јер само Христос спашава и само причешћивањем и постајањем једним телом са Њим, ми можемо бити спасени.

У наставку Литургије владика је извршио чин освећења нових крстова за цркву у Рогачици. Затим је, тројицу верника – г. Милана Јанковића из Својдруга, г. Милана Томића из Рогачице и г. Дејана Секулића из Бајине Баште, који су посебним трудом и несебичном помоћу помагали цркву у Рогачици, одликовао признањима, увевши их у ред црквених добротвора. На крају Литургије, деливши нафору верном народу, Епископ је опет беседом поучавао народ, говорећи им о значају и начину поста, а затим и о великом празнику првоврховних апостола Петра и Павла који је пред нама. Након Свете Евхаристије, трудом о. Боже Главоњића, свештеника из Рогачице, за владику је припремљено послужење и ручак.

Нешто касније у току истог дана, Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин је обишао локалну месну заједницу Солотуша и уверио се у плодове труда и рада верног народа тог краја, оличеног у предивној цркви посвећеној Живоносном Источнику, саграђене у подножју средњевековног града Солотника. Не скривајући радост због сусрета са верним народом и поклоњењем овој прелепој светињи владика Јустин се топлим речима захвалности и благослова обратио присутним верницима, махом житељима овог краја, рекавши да ће у њиховом храму у најскорије време бити служена Света архијерејска литургија.

На сам празник првоврховних апостола Петра и Павла владика је служио Свету литургију у манастиру Рача. Овом приликом Епископу су саслуживали игуман манастира Рача о. Сава, пензионисани протејереј-ставрофор о. Илија Лијескић, арх. намесник рачански проторејереј о. Горан Милинковић, протојереј о. Милинко Лукић, јеромонах Јефрем Шекарић и старешина цркве Светог пророка Илије јереј Владимир Васиљевић. На истој Литургији у  чин ђакона рукоположен је Небојша Вукадиновић, вероучитељ. У пуној манастирској цркви владика се беседом обратио својој духовној деци протумачивши јеванђељску перикопу која је читана на Литургији, а затим наставио да поучава верни народ  говорећи о првоврховним апостолима Петру и Павлу. Владика је нагласио да је хришћанство увек било гоњено у овом свету, и данас као и у апостолско време, али да тежини хришћанског живота доприноси не само то што је од самог почетка гоњено, већ и људска слабост као последица пада Адама и Еве, о којој сведочи апостол Павле речима „даде ми се жалац у телу, анђео сатанин“ (2 Кор. 12,7), међутим поручивши да не губимо наду, јер је Павле упркос томе, могао да каже „Добар рат ратовах, трку заврших, веру одржах“ (2 Тим. 4,7) и „Не живим више ја, него живи у мени Христос“ (Гал. 2,20).

Из архијерејског намесништва рачанског,
Ненад Зекавица, апсолвент ПБФ

Фото: Дејан Секулић

Солотуша

Фото: Ненад Зекавица

Манастир Рача

Фото: Дејан Секулић

Contact Us