Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин: Свети Јован Златоусти је светило васељене

У суботу, 26. новембра, на празник Светог Јована Златоустог, Његово Преосвештенство Епископ жички господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Саве у Краљеву. Епископу су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић) секретар ЕУО-а, протојереји-ставрофои Мирослав Јаковљевић, протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј Радоја Сандо, протонамесници Дејан Марковић, Александар Јевтић и  Новица Благојевић,као и ђакони Стефан Симић и Стефан Милошевски.

На самом крају евхаристијског славља Његово Преосвештенство је поучио верни народ рекавши:

– О великом светитељу тешко је говорити, јер речи о њему у сами свет не би могле да стану. Сва његова дела, сви списи, сва борба, сви подвизи, читав опус и његова личност не могу да стану у реч. Свети Јован се одувек гнушао незнабоштва, а Господ Милостиви посадио је у душу његову љубав према самом Богу. Иметак који је његова мајка за живота очувала, светитељ је након њене смрти раздао невољнима и ништима, и слободан отишао да служи Господу. Иако је његов живот био скопчан са многим невољама и потешкоћама које изазива непомјаник рода људскога, Свети Јован Златоусти је остао достојан имена Христовога и постао светило васељене, као земаљски анђео и небески човек.

Такође, Владика је позвао верни народ на читање житија светих, не би ли смо се сви ми тако, ближе упознали са животом овог светитеља. Честитао је и пожелео благослов Божији верницима који овај дан прослављају као своју крсну славу.

                                                                                          Вероучитељ Дејан Драмићанин

Contact Us