Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин на Видовдан служио у Матарушкој Бањи

Дана 15/28. јуна 2017. године на Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика кнеза Лазара у Матарушкој Бањи, уз учешће свештенства, монаштва и вернога народа.

Саслуживали су четворица свештеника и двојица ђакона. На Литургији Владика је рукоположио у чин ђакона Николу Ћурчића из Атенице.

После Свете Литургије, Владика је осветио славски колач и жито. Потом је у надахнутој празничној беседи, подсетио наше савести на духовну будност, на смисао данашњег празника и определење Светог кнеза Лазара за вечно Царство небеско. Наша је обавеза да се потрудимо да будемо достојни својих светих предака и косовских витезова, да се трудимо да не грешимо, да наш живот буде у сагласности са вером коју исповедамо, да нам вера буде чврста и постојана као светолазаревски завет, да се молимо, постимо и причешћујемо. Све што чинимо, да чинимо у име Оца и Сина и Светога Духа, да би било трајно. У противном ништа неће бити дуговечно. Проћи ће све са земаљском славом.

“Свет сав у злу лежи“ (1. Јов. 5, 19), подсетио је Владика , као и на речи Светог апостола Павла да живимо “користећи време, јер су дани зли“ (Еф. 5, 16). Време у коме живимо је тешко и неизвесно. Не знамо шта ће сутра бити. Морамо бити спремни и на страдање, како бисмо имали удела са светим прецима, који у Царству Божијем славе Господа.

Док је трајала трпеза љубави, изведен је кратак видовдански програм у коме су учествовали: Теодора Ђорђевић (фрула и двојнице), Ирина Костић са песмама: “Сини јарко сунце са Косова“, и “Пећка кандила“, затим проф. Радослав Премовић са песмом: “Ноћас сам сањао Косово“, па проф. Јадранка Јагличић у вокалном извођењу песама Милоја Радовића: “Грачанице причо над причама“ и “Глава светога Лазара“. На крају Милоје Радовић је говорио своје песме: “Молитва Богородици Љевишкој“, и “Дечани су лепа слика света“.

У име братства храма, Владику и све присутне, поздравио је старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Костић, са празничном поруком: “Од два царства, увек Христово је боље, то нас учи Лазар и Косово Поље“.

Љубинко Костић, протојереј-ставрофор

Contact Us