Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин: Пресвета Богородица је роду људском дала Христа, а преко Њега Цркву Божију

Твојим рођењем Христе Боже, засија свету светлост Богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!

Данас, када наша Света Саборна и Апостолска Црква обележава Сабор Пресвете Богородице, а у попразнству празника Рођења по телу Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Атеници.

Преосвећеном Епископу саслуживали су: протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник трнавски, протојереј Радиша Сеочанац – старешина Храма Свете великомученице Марине у Атеници, протојереј Нешко Богдановић, протојереј Александар Грујовић, као и ђакони Стефан Симић и Душан Арсенијевић. Лепоти евхаристијског славља допринело је појање хора при Храму Свете великомученице Марине.

У току Свете Литургије, сабраном народу се обратио Преосвећени Владика Јустин у својој пастирској беседи, у којој је подсетио на значај Пресвете Богородице, која је несместивог Бога сместила у своју девичанску  утробу и донела на свет. На данашњи дан славимо и сећамо се свега оног што је везано за Рођење Христово – да је Господ рођен у пећини и да је у јаслама лежао, будући да се није нашло место за Сина Божијег на земљи. Преосвећени Владика је подсетио сабране на Христово избеглиштво у Египат за време цара Ирода, који сазнавши за Његово рођење уплаши се и хтедe да Га убије. Промисао Божија сачувала је Господа Исуса Христа од намере човека, цара Ирода, који наређује покољ младенаца.

Преосвећени се у својој беседи осврнуо и на значај Пресвете Богородице, која је роду људском дала Христа, а преко Њега Цркву Божију, којој је глава Христос. Сабрани у цркви су возглављени у Христу, а међу собом удови Христови. Радост коју човек у Цркви прима је она радост која је утемељена на небу, у Царству Божијем, а та радост се прима на Светој Литургији, у причешћивању Телом и Крви Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа. Тиме добијамо залог вечног будућег живота, рекао је Владика Јустин.

Беседу Епископа Јустина можете послушати ОВДЕ.

Посебну радост Светој Литургији допринело је учешће великог броја причасника у заједничкој Чаши спасења. Након Свете Литургије евхаристијско славље настављено је на трпези љубави коју је припремило братство Храма Свете великомученице Марине.

Ђакон Душан Арсенијевић

Contact Us