Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин богослужио у Врдилима

На дан Светих апостола Вартоломеја и Варнаве 24. 06. 2018. четврте недеље по Духовима, Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Врдилима, у Храму Богојављења, где га је са радошћу дочекао народ овог воћарског краја.

Преосвећеном Владики саслуживали су архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј Иван Радовановић, протојереј Радоја Сандо, старешина храма у Врдилима протојереј Часлав Ристић, као и протођакон Александар Грујовић. На Литургији су одговарали протонамесник Дејан Марковић, појци Иван Трајковић, Душан Петровић и Ненад Кркобабић.

Преосвећени Владика је на самом почетку Литургије, свршеног богослова Игора Ристића рукопроизвео у чин чтеца. После прочитаног Јеванђеља Владика је присутном народу изговорио поучну беседу о смирењу. Говорио је о исцељењу слуге капетановог, као примеру смиреног човека, који каже Господу да није достојан да га прими у свој дом; да ако је он тај кога слуге слушају по наредби, тако би требало да Господ каже само реч и то је довољно. Владика је говорио о смирењу као највећој врлини људској. Нагласио је да не треба ћутати и слагати се док други изврћу истину, већ треба слушати Реч Божју и вршити оно што Господ тражи од нас. Обратио се родитељима и говорио о погрешном васпитању деце. У случају када они нису јединствени у васпитању, деца ће чинити оно што није добро, не зато што су зла, већ зато што су неопредељена. Говорио је да нас савест испитује сваког дана да ли живимо по заповестима Божјим. Да живимо овај привремени живот на земљи и припремамо се за живот вечни и Господ ће нам дати шта је најбоље за нас. Владика је на крају цитирао Светог Пајсија Светогорца: „Бог читав свет благосиља једном руком, а смиреног са обе руке.“

Светом  Причешћу приступио је верни народ са великим бројем деце.

Такође је додељена грамата добротвора Драгомиру Новаковићу из Врдила.

Старешина Храма Богојављења у Врдилима протојереј Часлав Ристић одржао је прикладан говор захваливши се Владици и свима присутним.

 

После Свете Архијерејске Литургије, Епископ са присутним свештеницима је отишао до парохијског дома, а затим после краће шетње присуствовао свечаном ручку у црквеној сали врдилске Цркве. За време ручка који су са љубављу спремили мештани парохије врдилске, изведена је етно песма „Заспо Јанко“ од стране младог Стојана Васића из Врдила.

протојереј  Часлав Ристић

Contact Us