Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин богослужио у Манастиру Каменцу

У недељу 11. по Духовима, Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Каменац код Груже служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Милосав Живановић, архијерејски намесник гружански, протојереј-ставрофор Радован Стевановић, парох заблаћки, и протођакон Александар Грујовић. На почетку Свете Литургије у чин чтеца рукопроизведена су два свршена богослова – Мирослав Сретеновић из села Миоковци поред Чачка и Арсеније Терзић из Цветака поред Краљева. Лепоти Свете Литургије допринеле су сестре овог манастира својим богоугодним појањем.

Осврнувши се на данашње Јеванђеље о дужницима и опроштају, Епископ Јустин нас је подсетио у својој беседи, да смо сви ми дужници Господа Бога, који нас је као Животодавац призвао из небића у биће и дао нам јединствени дар слободу воље да можемо сами да одлучујемо о свом животу. Епископ нас је такође подсетио и на то, да смо управо због своје слободе и погрешним избором били изгнани из Раја и да смо дужни да у овоме животу повратимо свој Праобраз. Наш задатак, дакле, јесте, да таланте који су нам дати умножимо, свако по својој могућности а никако да их закопамо не радећи на себи. Поука данашњег Јеванђеља била би првенствено хришћански опроштај. Опроштај другима и тражење опроштаја од других.

Молитвеним вапајима требамо да се обраћамо светитељима не би ли нас заступали у овоме животу и били уз нас. И тек тада, Бог ће нас познати као своје и узнети нас у вечни мир и блаженство, тамо где нема бола и жалости већ само вечно наслађивање Божанским тајнама и енергијама, рекао је Епископ Јустин.

Мирослав Сретеновић и Арсеније Терзић, свршени богослови

Contact Us