Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Епископ Јустин богослужио у Атеници

Дана 08. јануара 2022. године, када наша Света Црква празнује Сабор Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Eпископ жички Г. Јустин началствовао је евхаристијским слављем у Храму Свете великомученице Марине у Атеници, уз саслужење протојереја Мирослава Петрова, архијерејског намесника трнавског, протојереја Радише Сеочанаца, старешине храма, протојереја Нешка Богдановића, протојереја Александра Грујовића, ђакона Стефана Симића и ђакона чачанског Стефана Медара.

Светој Литургији је присуствовао велики број верног народа, међу којем је био и господин Милун Тодоровић, градоначелник града Чачка са својим сарадницима.

У слову своје Архипастирске беседе Преосвећени Владика нас је поучио да је Света Црква одредила дан по Божићу да буде посвећен Пресветој Богородици, оној која је родила Спаситеља света. Природно је да када се дете роди дођу пријатељи и рођаци да честитају родитељима и пожеле детету све најбоље у животу. Ово наше сабрање има циљ да заблагодаримо Пресветој Богородици на рођењу Богочовека Христа, Емануила, што значи „С нама је Бог“. Када је с нама Бог, ми у име Бога се сабирамо и сабираћемо се у овом пролазном свету, све до тренутка док се не будемо нашли са самим Господом нашим где ћемо славити Оца и Сина и Духа Светога.

– Човек је почаствован највећим звањем, да будемо хришћани не само по имену, него да по животу, по опредељењу своме, да се трудимо, да држимо заповести Божије и да се тиме освећујемо. То освећење доживљавамо у Цркви Божијој. Има данас многих сабрања, и то је људски и пролазно. Једино што је вечно и што има смисла то је сабирање са Господом овде на земљи. Дакле, све што чинимо у име Божије да чинимо, и онда ћемо видети и расудити да све што радимо овде радимо по нашој слободној вољи, по тој слободној вољи и поштујемо и следујемо Богу и живимо и трудимо се у Богу – јер то је наше призвање. Ми се овде на земљи припремамо да наследимо рај сладости из којег су протерани наши прародитељи, јер су се определили да не раде оно што је њима на спасење него што им прија. И ми често бирамо оно што нам није на спасење. Чинимо оно што нам не доноси вечног добра; можда доноси неко привремено задовољство, али морамо знати да је највеће задовољство и највеће спасење живети у Богу, јер је само Бога гладна душа наша. Све друго човек може да пронађе на земљи, али да стекне и задобије благодат, истину, љубав и силу Божију може само ако заједно с Господом сабира дарове, нагласио је Владика.

– Господ је човека многим даровима обдарио и то видимо и сами. Баш зато се човек и погордио и мисли да је већи од Бога, да може да управља овим светом, па се онда бори да направи некакав баланс у свету. Међутим, све то Господ Бог ради хиљадама година и радиће, јер Он све чини за наше спасење. Само је важно да схватимо да је једини Човекољубац Господ Бог, једино Oн воли истински човека, јер је Oн рођен и примио наше тело људско, све осим греха, и постао Богочовек, растао је и живео међу нама и показао нам шта треба да чинимо да би задобили Царство Небеско. А изнад свега Господ је страдао за нас и наше грехе, да спере првородни грех, да човека очисти и поново приправи за Царство Небеско. Великом смо ценом искупљени, смрћу, Распећем али и Васкрсењем Господа нашега Исуса Христа. Над Њим смрт нема власти, као што нема ни над нама власти, јер кад смо у Господу и са Господом нема ту смрти, проблема, болести, жалости. Имаћемо невоље у свету, али Господ је победио свет.

Пошто смо у дивним празничним радостима у великом расположењу Рођења Господа Бога и Спаситеља нашега, с таквим мислима, молитвама и жељама учествујемо у Сабору Пресвете Богородице, молећи се Пресветој Богомајци да нас води, учи и да нас руководи до Царства Небескога, рекао је Епископ Јустин.

Након Свете Литургије братство храма је уготовило трпезу љубави.

Чтец Филип Нешковић

Contact Us