Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Духовно вече посвећено поезији Наде Хаџи-Перић

У наизглед топлој летњој вечери јуна, док облаци брзо проносе који дах свежине, дајући нам наду у освежење, у дому Светог Николаја Велимировића у Краљеву, свежина је стигла тако јасно и брзо са врхова Шаре, брзака Призренске Бистрице и ветрова Поткаљаје. У организацији Словенског друштва а уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина у лепом кутку Духовног центра уз песме песникиње Наде Хаџи-Перић заиста смо осетили крепки дух и свежину светиња Метохијског краја, Призрена особито.

 

Присутне љубитеље лепе поетске мисли и емоције, поздравио је јереј Владимир Јовановић, а програм је водио протонамесник Александар Р. Јевтић. Пригодном песмом душу и слух разгалили су чланови мушке певачке групе КУД-а „Абрашевић” из Краљева.

Нада Хаџи-Перић, Призренка, судија апелационог суда у Београду, о свом завичају пише са сетом за родним крајем коју носи од како је са супругом Браниславом оданде прогнана 1999. године. Али све њене песме настављају да се нижу стиховима о повратку, останку, о лепоти девојачког дома који је обновљен, о Призренским обичајима, сусретима са људима који на својим огњиштима бране српско име у овоме граду.

У својим збиркама песама ,,Враћам се”, ,,Пођите са мном”, ,,Надалиште”, ,,Прибежиште”, ,,Исходиште”, као и у о аутобиографском делу ,,Запис из Призена са извора” описала је све сваки кутак свог родног града, све доксате и калдрме, њеној души миле Призренце, кроз песме у незаборав оставила и призренски и сречански дијалект. У збирци песама  ,,Песма на дар” коју је посветила деци и сусретима са њима, приход од продаје наменила је изградњи фискултурне сале у Ораховцу.

Путовањем поезијом кроз светиње Косова и Метохије, заиста смо осетили да корачамо калдрмама којим нас ова песникиња води. Она несебично позива да посетимо све, посебно њен Призрен, да се нећемо покајати него ћемо се пуног духа вратити одатле.

Вече не као свако друго, које најављује велики празник Видовдан,  замирисало је мирисом празника и Призренске старине у души свих оних који су били на овом поетском сусрету.

Милица Славковић

 

Contact Us