Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Други сретењски шаховски турнир у Гучи

Дана 15. фебруара 2023. године, са благословом црквене општине Гуча, у сали парохијског дома Храма Светог архангела Гаврила у Гучи одржан је други по реду Сретењски турнир у шаху за ученике ОШ ,,Академик Миленко Шушић“ и СШ ,, Драгачево“.

Турнир је организован у корелацији шаховске секције и верске наставе поменутих школа, а резултат је сарадње професора филозофије Ђулијана Ђулића, професора математике Зарка Шуманова и вероучитеља Дарка Стевановића. Ученици су најпре присуствовали Светој Литургији, а након тога, облагодаћени Светим Тајнама и најсавршенијим заједништвом, приступили су овом племенитом спорту.

Турнир су отворили чланови литургијске секције Средње школе ,,Драгачево“ химном ,,Боже правде“, а потом је вероучитељ одржао пригодан говор у коме се захвалио црквеној општини Гуча, колегама и ученицима који су дошли у великом броју. Појаснио је значај празника Сретења као сусрета Бога и човека, те је позвао ученике да се сретну једни са другима у овој племенитој игри. Нагласио је да сваки потез у шаху вуче последице, као и сваки поступак у животу, те да нас шах учи да будемо ,,Мудри као змије и безазлени као голубови“ (Мт 10, 16). Такође, вероучитељ је поменуо и значај Сретења за српски народ, као датума подизања Првог српског устанка (1804) и доношења првог Устава Србије (1835).

Потом је професор Ђулијано приступио прозивци присутних и распоређивању такмичара. Наиме, турнир је организован у 8 кола, на 11 шаховских табли. На крају турнира, пехар и златна медаља отишли су у руке Лазара Радичећа, сребрну медаљу освојио је Јован Стојић, а бронзану Иван Драмлић. Сва тројица су ученици одељења IIг СШ ,,Драгачево“ и активни чланови шаховске секције. Ученик ОШ ,,Академик Миленко Шушић“ који је имао највише победа је Огњен Јоровић, те ће он накнадно добити похвалницу и књигу, као и Вишња Марковић, која је најмлађи учесник турнира, а имала је чак пет победа. 

Нека би Господ дао да овај турнир постане традиција, те да наши ученици наставе редовно приступати Чаши најсавршенијег заједништва и бавити се овим племенитим спортом.

Вероучитељ Дарко Стевановић

Contact Us