Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Документарни филм „Свети Јаков Тумански“ у Ивањици

У среду 21. јуна 2023. године, а у организацији Дома Културе Ивањица и Црквене општине ивањичке, у великој сали парохијског дома Храма Св. Константина и Јелене у Ивањици приказан је ауторски филм „Свети Јаков Тумански“ редитеља Бошка Милосављевића.

Грађани Ивањице, свештенство ивањичког храма као и део сестринства Манастира Ковиље окупило се у 19 часова у великој сали ивањичког парохијског дома. Пројекцији је присуствовала и група верника из Сомбора која је тренутно у лечилишту Специјалне болнице за рехабилитацију Ивањица и која ће сутра посетити Кушиће поред Ивањице, родно место Радоја Арсовића, потоњег светог Јакова Туманског.

Аутор Бошко Милосављевић је пре самог приказивања филма пред пуном великом салом одржао уводну реч о самом филму, мотивима и околностима за његово снимање, а после пројекције позвао је присутни народ у порту испред Храма на наставак разговора и са великим ентузијазмом одговарао на сва питања која су му упућена после гледања филма.

Филм Свети Јаков Тумански премијерно је приказан у Београду 5. априла 2023. у Дому Омладине, затим је приказан на телевизији ТВ Прва и део овог филма може се наћи у на Јутјуб каналу. Од тада овај филм и аутор, пуни поштовања према лику и делу Светог Јакова, обилазе Србију подражавајући Светог Јакова „да изађу у свет и сведоче Христа, ако затреба и речима“. Велика је радост и част да су аутор и његово дело посетили Ивањицу, која се поноси својим Светим Јаковом, и подсетили све нас на идеале, напомене и опомене парохијском свештенству које је Свети Јаков упутио из чаше љубави и светосавског завета који је живео.

Овом приликом се захваљујемо Бошку Милосављевићу и целокупној групи људи који су, одбијајући хонораре, уткали део свога труда, знања и талента у сам филм. Такође се захваљујемо Дому културе Ивањица који овим пројектима наставља да оплемењује културу и дух Ивањице.

Документарни филм „Свети Јаков Тумански“ и његов аутор настављају своју богомољачку шетњу следећим приказивањем у четвртак 22. јуна у сали Куће српско-норвешког пријатељства у Горњем Милановцу такође у 19 часова.

Ђакон Тихомир Костић

Contact Us