Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Доброчинство у школи “Иво Лола Рибар“ у Краљеву

“A сад остаје вера, нада, љубав, ово троје;

                                                          али од њих највећа је љубав“ (1. Кор. 13, 13).                                 

На овим речима апостола Павла, које имају универзални карактер, утемељен је и укрепљен наш хришћански етос, а кроз њега свако наше служење Богу и ближњима.

Колектив школе за основно и средње образовање ,,Иво Лола Рибар“у Краљеву, доследан је у испуњавању поменутих речи апостола Павла, кроз свој рад са ученицима са потребом за додатном подршком. Школа ,,Иво Лола Рибар“у Краљеву основана је 1967. године, залагањем Милице Бобић и Станке Цвијић која је била и њен први директор. Школа се од тада развила у значајан образовно-васпитни центар, изграђен на принципима поштовања различитости и праву сваког детета на квалитетно образовање и стручно оспособљавање. Ова установа својим ученицима пружа потпуно бесплатно школовање, кроз набавку целокупног потребног ђачког прибора и материјала, бесплатну кухињу, екскурзије и учествовање на многим манифестацијама.

Школа данас броји 90 ученика, знатно мање него претходних година. Разлог томе лежи у увођењу инклузије у образовни систем наше земље.

Како се школа ,,Иво Лола Рибар“ налази у непосредној близини Храма Светог Саве у Краљеву, братство храма и литургијска заједница користе прилике значајних црквених и просветних датума, да својим прилогом обрадују ученике и тако покажу да су и они са својим породицама саставни део друштвене заједнице.

Тако су братство храма и литургијска заједница ове, 2020. године – на дан Црквене нове године, а поводом почетка нове школске године, 14 септембра, даривали ученике школским прибором са жељом, да узрастају у слободном истицању свога духа, ради сваког доброг животног постигнућа, а  на радост ближњих и благослов Оца Небеског.

Радујемо се и будућим заједничким подухватима на радост деце и славу Божију!

Вероучитељ Милош Митровић

 

Contact Us