Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђачка слава у Сирчи 2023.

Дана 13. 12. 2023. године, на празник Светог апостола Андреја Првозваног, у ОШ ,,Јован Цвијић“ у Сирчи одржана је шеста по реду ,,Ђачка слава“. Ова презентација уведена је школске 2017/18. године , на предлог садашњег директора школе Ивана Радосављевића и од тада се редовно одржава. Сваке године одабрани ученици шестог, седмог или осмог разреда припреме трпезу и  под руководством вероучитеља направе PP презентацију о неком светитељу или празнику.

Ове године одабрали смо Светога Андреја Првозваног из разлога што се у народу о њему мало зна. Презентацију о његовом житију урадили су ученици 6. разреда наше школе: Јана Андрић, Душан Трифуновић и Николина Ћировић, док је ученица Анђела Муждека такође из 6. Разреда, припремила славски колач.

За време петог часа, у 11:30, ученици свих разреда су са својим предметним  наставницима сишли у хол школе. Осим ученика и наставника, презентацији су присуствовали и парох сирчански, отац Стефан Медар, директор школе Иван Радосављевић, педагог  и помоћно особље. У холу су били изложени славски колач, свећа, жито и вино, које су такође припремили ученици наведених разреда. Вероучитељ је честитавши присутнима предстојећи празник и објаснивши смисао четири основна елемента крсне славе (славски колач, вино, свећа и жито), дао реч ученицима 6. разреда.

Ученици су из Охридског Пролога извукли и истакли све најбитније детаље из житија Светога апостола Андреја и објаснили значење имена Андреј(,,мужеван, храбар“). Овај свети апостол назива се Првозваним јер је најпре био ученик Светог Јована Крститеља, али чим је видео да Јован на реци Јордан указује на Христа као већег од себе, Андреј напушта свог првог учитеља и почиње да следи Господа Исуса Христа. Потом је, након чудесног риболова на Галилејском језеру, привео вери и свога брата Симона Петра. Свети апостол Андреј проповедао је Јеванђеље по Тракији, Византији, затим у областима данашње Украјине и Русије и на крају на Пелопонезу. Основао је многе заједнице хришћана широм источне Европе, а пострадао је на крст у граду Патрасу (данас Патра у Грчкој) око 62. године. Мошти му почивају у Риму и Москви. Овај светитељ крсна је слава династије Карађорђевић.

Након презентације, отац Стефан је освештао славски колач и честитао свима данашњи празник. Славски колач раздељен је ученицима свих разреда, као и наставном особљу.

Молитвама твога првозваног апостола Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас! Амин.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us