Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђачка слава у Сирчи 2022.

Дана 26. октобра 2022. године, уочи празника Свете преподобне мати наше Параскеве – Петке , у ОШ ,,Јован Цвијић“ у Сирчи одржана је пета по реду ,,Ђачка слава“. Ова презентација уведена је школске 2017/18. године, на предлог садашњег директора школе Ивана Радосављевића и од тада се непрекидно одржава. Сваке године одабрани ученици шестог, седмог или осмог разреда припреме трпезу и под руководством вероучитеља направе две PP презентације:  једну о крсној слави као таквој, а другу о неком светитељу или празнику, кога одабере вероучитељ у договору са колегама.

Ове године одабран је празник Преподобне мати Параскеве—Свете Петке. Презентацију о њеном животу урадили су ученици 6. разреда наше школе: Тамара Подгорац, Невена Драгутиновић, Лана Павловић и Вукан Игрутиновић. Презентацију о славским обичајима спремиле су ученице 7. разреда: Ана Трифуновић, Андријана Марковић и Тијана Здравковић.

За време шестог часа, у 12:30, ученици свих разреда су са својим предметним  наставницима сишли у хол школе. Осим ученика и наставника, презентацији су присуствовали и директор школе, психолог  и помоћно особље. У холу су били изложени славски колач, свећа, жито и вино, које су такође припремили ученици наведених разреда. Вероучитељ је честитавши присутнима предстојећи празник, дао реч ученицама 7. разреда.

Након презентације о славским обичајима, вероучитељ је објаснио символику и функцију ових основних елемената крсне славе:колача, вина, свеће и жита. Подсетио је присутне на литургијски контекст крсне славе и нагласио значај и символику славског жита, истакавши да се жито спрема за сваку славу и да не постоје ,,мртви“ светитељи, како се то у многим крајевима погрешно мисли. 

После речи вероучитеља, ученице 6.  разреда говориле су о житију, чудима и храмовима Свете Петке Разреда. Света мати Параскева била је светитељка српскога порекла, рођена у Епивату у 10. веку. Већи део живота провела је подвизавајући се у Јорданској пустињи у борби против греха и демона. Њене чудотворне о мошти почивају у граду Јаши у Румунији, а део моштију се налази у капели Свете Петке на Калемегдану. О овој светитељки недавно је снимљен играни филм ,,Света Петка—крст у пустињи“.

На крају, сви присутни су се послужили са богате трпезе, припремљене у славу и част наше преподобне мати Петке.

Њеним молитвама нека нас Господ помилује и спасе! Амин.

Вероучитељ Филип Зеленовић

Contact Us