Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђачка радионица “Верујем и знам“ у Г. Милановцу

Музеј рудничко-таковског краја у оквиру изложбе „Ризницe цркава и манастира рудничко-таковског краја“ организовао је  музејску  радионицу под називом: „Верујем и знам!“,  за ученике четвртог  разреда. Школа “Момчило Настасијевић” из Горњег Милановца је такође узела учешћа у музејској радионици. Деци је најпре ђакон Стефан Симић у обиласку музеја кроз предавање објаснио шта представљају црквени сасуди, предмети и богослужбене књиге које су у музеју благословом Његовог Преосвештенства Г. Јустина.

Деца су у обиласку могла видети историјски значајну cрквену ризницу која је везана за рудничко-таковски крај, а читава ризница cрквених предмета, књига, сасуда и делова храмова сачувана је. Сада је представљена широј јавности, са циљем да Црква покаже драгоцено чувано благо кроз векове, а које је историјски имало и своју употребу у самом служењу. Она је показатељ подршке коју је Црква увек пружала своме народу. Исто тако и народ се окупљао око Цркве и својим приложничким даровима и ручним радовима украшавао наше Цркве и тиме задржао јединство.

Након упознавања ученика са актуелном изложбом, ученици су се попели на спрат музеја где су решавали разне задатке: кратак тест о основним појмовима из веронауке, укрштеницу и лавиринт, играли домине са божићним мотивима, правили причу у сликама, коју када правилно сложе добијају причу о Васкрсу, играли игру меморије са картицама Божићних мотива, спајали називе слава које се најчешће славе у Србији са датумом када се она прославља и бојили Цркву Свете Тројице (Горњи Милановац). Ученици су показали изузетно знање и били награђени књигама које је музеј даривао. Након радости која се осетила међу децом вероучитељ Стефан је испратио ђаке и дао задатак да заједно са родитељима још једном обиђу изложбу “Ризницу цркава и манастира рудничко-таковског краја” која ће у музеју трајати до септембра.

Ђакон Стефан Симић

Contact Us