Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђачка певница у Ариљу

Црква светог Ахилија у Ариљу била је мала да прими све оне православне хришћане који су дошли да се сједине са Богом у данима када прослављамо успомену на светог Теодора Тирона и успомену на победу православне вере над иконоборством. Поред Литургије у Ариљу, протојереј Драган Стевић на Теодорову Суботу служио је Свету Литургију у оближњем селу Гривска у цркви која је још у фази изградње.

Посебан допринос богослужењу на Чисту недељу пружили су ученици који певају у дечјем црквеном хору. Њихова чиста и љубављу одушевљена срца певала су причасне псалме готово 40 минута колико је и трајало причешћивање. Помало исцрпљени због дужег богослужења и певачког напора приступили су и они Христу коме су молитвено појање приносили. Њихове активности трају у континуитету од друге половине септембра, јер од тада сваке суботе увече имају пробе које води наставник музичке културе господин Иван Димитријевић уз благослов старешине цркве и асистенцију парохијског ђакона.

Народ Ариља се и у Пачисту недељу у великом броју сабрао на „једно место“ и учестововао у догађају причешћа божанским енергијама, а ни деца нису изостала. Старешина цркве, протојереј Драган Стевић је пренео свим окупљеним заједничку одлуку братства да се отпочне са прикупљањем материјалне помоћи у основним животним намирницама за све парохијане који живе на ивици егзистенције и у јако суровим околностима. Пост свакако подразумева љубав, а љубави нема без одрицања и жртве ради другога. Многи од нас склони су да Богу приносе своју жртву у виду строгости у исхрани занемарујући конкретна дела љубави у којима је други важнији од нас и наших потреба. Стога је овај позив прилика да се пројавимо као сведоци Христови у савременом свету не очекујући за узврат ништа осим милости Божје.

ђакон Младен Миливојевић, катихета ариљски

Contact Us