Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђаци веронауке у сусрет дану града Ужице

Ученици верске наставе Прве ОШ краља Петра II из Ужица, наставили су планиране активности у обележавању Дечије недеље.

На путу од школе до Цркве имали су прилику и част да разговарају са градоначелницом града др Јеленом Раковић Радивојевић. Сазнали су важне податке о прослави дана Града 09. oктобра, о историји градског здања Скупштине.

Уз саму Градску кућу, пружа се поглед ка ужичкој Гимназији на тргу Светог Саве. Као најстарија просветна институција у Западној Србији, школа постоји 168 година. Ученици су пажљиво разгледали невероватне зидине овог здања и слушали шаљиве доскочице младих гимназијалаца који праве предах у хладу, већ увелико пожутелог лишћа кестена, ораха и липе.

Милозвучни тонови виолине, клавира, хармонике и других инструмената, нису нас оставили равнодушним. Желели смо и ми да свратимо у двориште чувене музичке школе у граду. Запевали смо. Договорили смо се да ћемо у наредним шетњама детаљно обићи ову школу „Војислав Лале Стефановић“.

У тишину смо ушли у добро познати Храм Светог великомученика Георгија. Наш улазак у цркву пропратио је хор ученика који редовно иду на пробе црквеног хора „Ђурђевак.“

Ученици су задивљено постављали питања о црквеном песништву, необичним иконама српских светитеља, високом дрвеном иконостасу, а и о олтару у жељи да провире и виде шта се унутра налази.

Пажљивим повратком у школске клупе размишљали смо о слоганима које ћемо исписати за крај обележавања Дечије недеље – детету треба да расте до неба: љубав да га окружује, радост да га милује, сунце да га греје, знање да истражује….

Слогане и цитате смо сликовито преточили на пано који ћемо истаћи на средину хола да нас подсећа на прелепе тренутке данашњег дана.

Вероучитељ Ненад Вукајловић

Contact Us