Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђаци у посети храмовима у Ужицу

crkva sv georgijaУ оквиру Верске наставе за ученике виших разреда из ИО Шљивовице организован је излет 2.11.2014. Повод за то је долазак чудотворних моштију Св. Козме и Дамјана у Цркву Св. Ђорђа у Ужицу. Иначе ова црква прославља 170 година свога постојања.

Након доласка са возом у Ужице, ученици су са својом вероучитељицом отишли до цркве Св. Ђорђа, где су имали јединствену прилику да се поклоне и целивају Свете мошти Козме и Дамјана.

Након тога посећена је и црква Св. Еванђелисте Марка обновљена 1828 године. Смештеном у делу града познатoм по имену Царина. У цркви се може видети богата ризница икона и богослужбених предмета. Икона Богородице и Христа потиче из 16-ог века , на којима преовладава ренесансна прецизност и византијска духовност. На западном зиду цркве, у ормару смештени су филигрански крстови (19 век) рад ужичких кујунџија, који су иза себе оставили сребрена кандила и кадионице. Поред кујунџијских радова у цркви се налазе и рукотворине побожних жена, које су своју веру и љубав према Богу изражавале златкастим везом на свили и кадифи.

вероучитељица Слободанка Јојић

Contact Us