Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђаци ОШ “Миодраг Миловановић – Луне“ на поклоничком путовању у Манастиру Студеници

Дана 29. октобра на празник Светог мученика Лонгина ђаци петог разреда ОШ “Миодраг Миловановић – Луне“ из села Каран код Ужица са наставником верске наставе били су на поклоничком путовању у манастиру Студеници.

Путовање је кренуло у раним јутарњим часовима како би присуствовали Светој Литургији у манастиру Студеници. Након Литургије и примања Свете Тајне Причешћа обишли су манастир уз пратњу кустоса, где су сазнали све важније историјске чињенице о овој светињи, њеној ризници, као и моштима које ова светиња чува. Као и то да је ова светиња корен нашег националног, културног, а најважније духовног идентитета. Након предавања кустоса ђаци су се упознали са пројектом “Дигитална Студеница“ где се посетиоци овог манастира могу упознати на најмодернији начин са његовом историјом и најзначајнијим личностима које су повезане са њим.

По обиласку манастира упутили су се ка испосницама Светог Саве. У горњој испосници сазнали су колики је подвиг и труд уложио Свети Сава у изградњи ове испоснице, како би она служила за његову духовну изградњу, по узору на испоснице које је виђао на Светој Гори. Из тих чињеница које су сазнали није им било тешко да закључе зашто ово место треба да се сматра за једну од највећих светиња у Српској Православној Цркви. У повратку су свратили у доњу испосницу где их је са великом љубављу дочекао монах Августин, који се у својим позним годинама подвизава на овом месту. Уз послужење старац их је пажљиво саслушао и одговарао на питања, да би на крају испричао и дуги историјат ове светиње. Даље путовање је настављено ка манастиру Жичи где су ђаци упознати са како духовном тако и историјском важности и ове светиње.

Вероучитељ Радош Батаковић

Contact Us