Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђаци ОШ “Миодраг Миловановић – Луне“ на поклоничком путовању у манастире Рујан и Рача

Дана 24. септембра на празник Преподобне Теодоре Александријске ђаци ОШ “Миодраг Миловановић – Луне“ из села Каран из Ужица са наставником верске наставе били су на поклоничком путовању у манастире Рујан и Рачу.

Путовање је кренуло у раним јутарњим часовима како би присуствовали Светој Литургији у Манастиру Рујан. Након причешћивања Светим Тајнама и завршетка Евхаристије уприличена је трпеза љубави на којој су ђаци били почаствовани разговором и дружењем са игуманом манастира оцем Теодосијем. Отац Теодосије је одржао и душекорисну беседу на тему прочитаног јеванђеља о талентима које смо добили од Господа. Ту је нагласио саму суштину јеванђелске приче како нисмо створени само за себе већ да смо створени за заједничарење и умножавање талената на добробит ближњих али и наше напредовање и духовни раст ка Богу. Након тога вероучитељ је одржао предавање ђацима о историјској важности манастира, како се ту налазила прва штампарија у којој је штампано Рујанско Четворојеванђеље, а коју је покренуо монах Теодосије први игуман манастира Рујан, чији се споменик налази у порти манастира око којег су се ђаци окупили. Након тога ђаци су се окупили на гробу блаженопочившег епископа Хризостома где их је вероучитељ упознао о његовој иницијативи и заслугама за поновно подизање манастира 2003. године.

На путу ка Манастиру Рача направљена је пауза код Цркве брвнаре у Дубу која је посвећена Вазнесењу Господњем. Ту су ђаци упознати са значајем ове Цркве у тешким временима за време турског ропства, то јест да је ова Црква преузела место духовног окупљања када је Манастир Рача био опустошен од стране Турака. По доласку у Манастир Рачу прво је организована шетња до скита Светог Ђорђа који се налази на око 2 километра од манастира. Након повратка у манастир упознати су од стране вероучитеља о његовом историјском путу, његовом ктитору краљу Драгутину и његовом обновитељу Хаџи Мелентију. По завршетку обиласка манастира Раче овде је завршено и ово поклоничко путовање уз наду да ће свима бити на лепо сећање и духовно узрастање.

Вероучитељ Радош Батаковић

Contact Us