Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђаци из Карана на поклоничком путовању

Дана 16. октобра на празник Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита ђаци ОШ “Миодраг Миловановић – Луне“ из села Каран код Ужица са наставником верске наставе били су на поклоничком путовању у манастире Студеницу и Жичу.

Путовање је кренуло у раним јутарњим часовима како би присуствовали Светој Литургији у манастиру Студеници. Након Литургије и причешћивања обишли су манастир уз пратњу кустоса, где су сазнали све важније историјске чињенице о овој светињи, њеној ризници, моштима које ова чува, као и то да је ова светиња корен нашег националног, културног, а најважније духовног идентитета, и да ако заборавимо на њу заборавићемо и на себе!

По обиласку манастира упутили су се ка испосницама Светог Саве уз пратњу водича. У горњој испосници сазнали су колики је подвих и труд уложио Свети Сава у изградњи ове испоснице, како би она служила за његову духовну изградњу, по узору на испоснице које је виђао на Светој Гори. Из тих чињеница које су сазнали није им било тешко да закључе зашто ово место треба да се сматра за једну од највећих светиња у Српској Православној Цркви. У повратку су свратили у доњу испосницу где их је са великом љубављу дочекао монах Августин, који се подвизава на овом месту. Уз послужење старац их је пажљиво саслушао и одговарао на питања, да би на крају испричао и дуги историјат ове светиње. Даље путовање је настављено ка манастиру Жичи где су стигли на вечерњу службу. Након вечерње службе били су почаствовани причом са монахињама ове светиње, о историји и значају центра наше епархије. Овде се завршава богоугодно поклоничко путовање уз наду да ће бити свима на духовно узрастање и спасење.

Вероучитељ Радош Батаковић

Contact Us