Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Ђаци ивањичке гимназије у посети манастирима Градац и Студеница

На дан светих Кирила и Методија, 24. маја 2015. године, ученици Гимназије из Ивањице су ишли у посету манастирима Градац и Студеница. Ученици су срдачно дочекани у оба манастира где су нам домаћини испричали о историји и значају ових светиња. Манастир Студеницу је основао Стефан Немања 1196. године. У комплексу манастира се налазе четири цркве. Поред тога што је овај манастир највећи манастир у Србији, он је познат по својој колекцији фрески из XIII и XIV века. 1986. године UNESCO је манастир Студеницу уврстио у листу Светске културне баштине. Манастир Градац је задужбина краљице Јелене Анжујске. Сматра се да је саграђен у последњој четвртини XIII века и грађен је у стилу Рашке школе.

Ученици су се одушевили архитектуром храмова оба манастира, а нарочито фрескописом Студенице где смо поред саборне, Богородичине цркве, посетили и Краљеву цркву која је посвећена светом Јоакиму и Ани. Ту смо се поклонили и целивали свете Немањићке мошти: светог Симеона Мироточивог и краљице Ане (Анастасије), као и њихових синова, краљева Стефана Првовенчаног (Симона) и Вукана и краља Радослава.

Након обиласка манастира Градац спустили смо се до оближње бање са лековитом водом која се налази испод манастира.

Ученици су веома захвални манастирима Студеница и Градац на указаном гостопримству и испуњени духовном радошћу вратили су се својим домовима.

Вероучитељ у Гимназији Ивањица

дипл. мастер-теолог Александар Тимотијевић

Contact Us