Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Десетогодишњи помен храбрим војницима

Десетогодишњи помен пострадалим припадницима Војске Србије – пиротехничарима, који су пострадали приликом разминиравања подмуклих касетних бомби, бачених 1999. год. приликом НАТО агресије и злодела “Милосрдног анђела”, одслужен је 1. августа на Копаонику, на месту погибије, на Панчићевом врху.

Старији водник I класе Славиша Марковић из 204. ваздухопловне бригаде и старији водник I класе Небојша Милић, из 98. ваздухопловне бригаде, храбро су обављали врло тежак задатак разминиравања рејона око војног објекта на Панчићевом врху. Задатак разминиравања ових мина је нажалост сталан, јер касетне бомбе имају могућност да експлодирају и после много година. Држећи се достојанствено, наши војници су 01. августа 2012. пошли на последњи дан овог врло ризичног посла када су се и преставили Господу. За собом су оставили своје тужне супруге, по двоје деце и братољубуве колеге који се сваке године моле за њихове душе код спомен обележја на врху Копаоника.

Парастос је служио војни свештеник 98. ваздухопловне бригаде, капетан Владимир Благојевић са делом хора параклиса Св. краља Милутина. На пригодној беседи је истакао да наше сузе жалости говоре о великој међусобној љубави, али и о великој истини да се човек са смрћу не мири. Сузе туге и бола за неше војнике, који су своју душу положили за ближње, временом ће се, благодаћу Божијом, преобразити у сузе радоснице, јер ћемо се сви срести пред Васкрслим Господом Христом који ће нам даровати живот вечни.

Скупу се обратио и пиротехничар мајор Горан Вукадиновић, представник Команде РВ и ПВО, обавестивши све присутне о оснивању удружења пиротехничара, које има за главни задатак, одржавање и подизање нивоа сећања на Славишу и Небојшу, и на њихову несебичну жртву. Том приликом је деци пострадалих колега поделио почасне чланске карте удружења њихових родитеља.

 

На помену су осим чланова породица биле присутне делегације из Команде РВиПВО, делегације из 98. вбр и 204. вбр, као у пензионисане колеге и ратни другови, достојно одајући почаст својој страдалој браћи.

Нека би благи Господ опростио сва сагешења нашима Небојши и Славиши и подарио им Царство Небеско. Амин.

Живела Војска Србије! Живела Република Србија!

помоћник војног свештеника заставник Владан Виторовић

фотографије Бобан Курундић

Contact Us