Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Дечија недеља у Гучи

У ОШ ,,Академик Миленко Шушић“ у Гучи Дечја недеља обележена је бројним активностима. С обзиром на то да је слоган Дечје недеље ,,Шта детету треба да расте до неба“, ученици који похађају верску наставу су, заједно са својим вероучитељем, организовали изложбу на тему заједнице, јер је заједница један од кључних термина у хришћанској теологији, а за децу је неопходно да буду чланови здравих заједница (породица, Црква, школа) да би се исправно развијали и остварили своје снове (,,расли до неба“).

Такође, организоване су посете храму Светог архангела Гаврила у Гучи, где је ученике дочекао старешина храма протојереј Милун Стефановић, који је ученицима говорио о историји храма и важности учествовања у литургијским сабрањима.

Веома инспиративна активност организована на нивоу школе била је и замена улога ,,ученик-наставник“. За ову активност на часовима верске наставе пријавило се укупно осам ученика, који су својим другарима из других одељења држали наставу православног катихизиса.

 Дечја недеља закључена је литургијски, где је велики број ученика ове школе активно учествовао у евхаристијском заједничарењу, на крају приступивши Светој Чаши заједништва са Господом и једних са другима. Ученици који похађају литургијску секцију у овој школи и у Средњој школи ,,Драгачево“ су појали за певницом, прислуживали у олтару и читали Апостол. 

Ученици издвојених одељења поменуте основне школе (Рти, Турица, Тијање и Горња Краварица), као и ученици СШ ,,Драгачево“ имали су задатак да насликају храм светог архангела Гаврила, а њиховим радовима украшени су зидови парохијског дома овог храма.

Узносимо молитве Господу да наша дечица наставе да своје пречисте и невине молитве узносе Господу на недељним Литургијама, како бисмо сви духовно узрасли и били као деца, ,,јер таквих је Царство Небеско“.

Дарко Стевановић, вероучитељ

Contact Us