Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Дани краљице Јелене 2022. године

У току су Дани краљице Јелене који су почели 15. јуна 2022. године луткарском радионицом у порти манастира Градац, радионицу је водила Зорана Милошаковић Тасић. Синоћ у препуном Дому културе у Рашки изведен је луткарски перформанс Када процвета јоргован. Учествовала су деца из основних школа са територије општине Рашка и деца из вртића Весло детињство.

У оквиру овогодишњег програма укључено је преко шездесеторо деце различитог узраста. Поред луткарске радионице, деца су укључена и у радионицу мозаика Каменчић један сам није вредан која ће у порти манастира трајати од 17. до 19 – тог јуна, а води је Љиљана Ривић.

 

 

19. јуна, последњег дана манифестације радионици каширања икона Оживљени живопис прикључују се ученици средње школе Краљица Јелена. Радионицу је организовало сестринство манастира Градац.

17. јуна у 19 30 у галерији Центра за културу Градац отворена је изложба Јасеновац, логор смрти, земља живих. Изложба доноси осам звучних записа, радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац. Изложба је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича. Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру. Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде“ Јасеновац.

Уметничка димензија овог пројекта нарочито је истакнута учешћем глумаца Радивоја Раше Буквића и Бојане Ковачевић Гајин, који су, у улогама наратора, снимили приче и вођења. Дизајн звука који представља централни елемент искуства изложбе потписује Наталија Страхинић. Аутори изложбе су Дарко Николић и Богдан Шпањевић.

Порука изложбе заснована је на томе да нас Јасеновац учи да будемо загледани у живот а не у смрт, у светлост а не у таму. Симбол смрти постаје симбол живота.

На отварању изложбе говорио је аутор Дарко Николић и испред Центра за културу директор Дејан Котурановић и Данијела Матовић.

 

Вече се наставило у спомен соби Рашка ратна престоница Краљевине Србије 1915  представљањем књиге Милоја Радовића Књига је огледало света: приче и беседе о књигама објављене крајем 2021. године под окриљем Центра за културу, образовање и информисање Градац из Рашке. У програму су поред аутора учествовали: Милојко Милићевић, уредник издања и Катарина Јаблановић, рецензент.

Милоје Радовић (1955–) пензионисани је библиотекар саветник Дечјег одељења Народне библиотеке Стефан Првовенчани Краљево, писац, аутор бројних иновативних пројеката у раду са децом, промотер књиге, читања и библиотечког рада. Аутор свим читаоцима и слушаоцима поручује – „Посматрајте свет очима детета! Дозволите себи чуђење и радост!“

  1. јуна у порти манастира наставља са радом радионица мозаика.

Вечерњи програм се одвија у Рашки где ће у Дому културе у 19 30 на трибини Ходочасници лепоте говорити др Растко Јовић, професор Православног богословског факултета у Београду.

У најави трибине професор Јовић нас подстиче да размишљамо:

Уколико је у почетку хришћанство било алтернативно сагледавање света и живота, временом је, праведно или неправедно, постало синоним за конзервативизам и заосталост. И сами хришћани, често редукују свој религијски живот само на обичајe, закон, духовност и аскезу. У таквом свету, да ли уметност, посебно филм, имају своје место као део нашег животног трагања за смислом. Да ли је учешће у уметности ходочашће? Или смо пак само туристи који разгледају и критикују, без учешћа у „лепом“? Да ли смо због тога сиромашнији или богатији духом?

Вече се наставља концертом Неверних беба.

  1. јуна у 9 часова почиње Света Литургија, коју ће улепшати црквени хор Свети Ђорђе и дечији црквени хор Ђурђевак при храму Светог Георгија из Ужица.

Након Литургије очекује нас концерт електричног гудачког квартета Dinamika music и концерт групе Руља.

Уз војнички пасуљ и изложбу хране Гастрономија рашког краја завршава се и последњи дан манифестације.

Сестринство Манастира Градац

 

 

Contact Us