Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Дан планете земље у ОШ “Миодраг Миловановић Луне“ у Карану

Дана 22. априла, на празник Светог мученика Евпсихија, ученици мешовитог одељења другог и трећег разреда ОШ “Миодраг Миловановић Луне“ разним активностима обележили су Дан планете земље. На првом делу часа ученици су упознати са наставним јединицама које су прилагођене обележавању Дана планете. Ту је наставник верске наставе подсетио ученике да су људи створени последњи на планети по самом лику Божијем и да нам је на тај начин дато највише на стварању, као и да нам је дата сама планета на коришћење и да будемо владари на њој. Али онда их је подсетио и на то да највећа благодат носи и највећу одговорност, то јест да колико користимо планету и уживамо у њој да смо исто толико, ако не и више, дужни да се бринемо о њој. Јер Бог је све створио из љубави па и човек као слика Божија на земљи дужан је да све што ствара и ради то чини из љубави, а то подразумева бригу о свету око себе.

Затим су на другом делу часа са наставником верске наставе попричали о томе шта је то што они мисле да људи данас не раде из љубави него из неких других погрешних разлога, интереса, мржње… Затим су добили задатак да размисле какав би свет био да се људи воде само љубављу према свету а какав би био да се воде неким другим мотивима и да то нацртају.

Последња активност је била примена наученог на делу, то јест да са наставником верске на крају часа и на одмору изађу у двориште и почисте сво смеће које нађу у дворишту школе. Да би на крају и те активности у дворишту још једном попричали о значају екологије за нас, јер шта дајемо природи то ће нам се од ње и вратити, па је тако најбитније да јој првенствено пружимо љубав и бригу како би имали здраво окружење за нас и наше потомке.

Вероучитељ Радош Батаковић

Contact Us