Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Чувари традиције кроз Верску наставу

Ово је период када се у васцелом српском роду, крсне славе обележавају и прослављају у домовима. Добра је прилика да се кроз Верску наставу у школи и ученици кроз посебне садржаје подсете и сазнају, право значење Крсне славе, а и упознају са житијем Светитеља, кога прослављају као заштитника свога дома.

Кроз угледни час на тему „Порекло и симболика крсне славе“ у ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву, ученици шестог разреда су са својим вероучитељем, осмислили поставку са славским елементима у холу школе и обогатили паное са својим пројектима, где су представили појединачно светитеља кога славе. На часу где су поред директора школе и стручних сарадника били присутни учитељи и наставници, ученици су најпре направили историјски осврт на карактеристична веровања код старих Словена. Помоћу осликаних предложака, дочарали су и мисију Свете браће у покрштавању словенских народа. Прави смисао и доживљај славе у свом дому, дочарали су преко музејских експоната представљајући њихову намену и суштинску симболику. У трећем делу часа радом у групи, спајали су елементе за славски обред образлажући њихову примену и значење. Све присутне госте на часу послужили су традиционалним славским житом и колачима.

Ово је био подстицајни час за даљу истраживачку делатност, самих ученика на подручју Веронауке која је пребогата ризница спасоносних истина за њихово усавршавање и спасење.

Вероучитељ Милан Милутиновић

Contact Us