Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Чувари традиције и вере у Чајетини

Трећу годину заредом, традиционално и радосно, ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини организују приредбу поводом обележавања Бадњег дана и Божића. Окупљајући Чајетинце, препуни порука о животу и заједништву, преносе радост на њихова лица и запитаност у њихова срца.

И ове године у сали Дома културе у Чајетини подсетили су на важност прослављања једног од најрадоснијих празника. Ученици који похађају Верску наставу уприличили су представу о рођењу Господа Исуса Христа. У аутентичном амбијенту, на позорници прекривеној сламом, уз бадњак и пшеницу, извели су три сцене које представљају најважније рођење. Како би употпунили ово дружење, чланови хора су певали песме о рођењу Исуса Христа. Традицију су приказали као нешто чему дугујемо и што је важно чувати, подсетивши нас на корене и на српске светиње на Косову и Метохији. Одјекивала је песмом етно певачке групе ученица сала Дома културе – „Црвен цете“, „Расти, расти“, „Густа ми магла паднала“, „Засп`о Јанко“. Радост су показали и извођењем две духовне песме: „Говори Господе“ и „Хајте, браћо, белој цвркви“, док је Тропар отпевала једна ученица. Неизоставне су и рецитације о Божићу, а неки ученици су за ову прилику написали и сопствене песме. Стихове су казивали чланови школске Рецитаторсе секције. У припреми приредбе ученицима су помогли њихови наставници – Александар Ђуричић, наставник Верске наставе, чијом се идејом овакве приредбе и реализују, и Јагода Јеремић, наставница Српског језика и књижевности. Приредба је још један од доказа да је Верска настава важан наставни предмет за развој личности детета.

У уводној и завршној речи водитеља програма налазиле су се мисли које подстичу на промену, ону најважнију-унутрашњу човекову промену. Главна порука је била да се круг добра никада не затвори и да се шири. Важно је да се само не захваљујемо ономе ко нама добро учини, већ и да ми учинимо добро неком другом, поручили су ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ у Чајетини.

Након приредбе, заједно са својим родитељима и пријатељима, наставницима и друговима, ученици су отишли на литургијско сабрање у храм Светога архангела Гаврила. Уз молитву и паљење бадњака верници су дочекивали рођење Господа Исуса Христа. Присутнима се обратио старешина храма протојереј Драгиша Ђуричић, позивавши их на радост и разумевање, мир у души и љубав према ближњима.

Наставник верске наставе
дипл. мастер-теолог  Александар Ђуричић

Contact Us