Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Црквени хор “Свети архиђакон Стефан“ из Краљева

Историја хора “Свети архиђакон Стефан“ започиње периодом између два светска рата, када је у Краљеву постојао црквени хор, који је пратио Светог Владику Николаја Велимировића на готово свим путовањима и литургијским сабрањима све до доласка комуниста на власт, када хор престаје са радом. Од 1980.године наставља се хорска традиција учешћа у богослужењима и у културном животу града Краљева под руководством проф. Александра Шаце Путника.

 

Године 1994. доласком проф. Оливере и проф. Братиславе Барац, хор окупља искључиво младе и образоване музичаре и мења назив у Омладински мешовити хор Свети Сава, који учествује на бројним културним манифестацијама у Краљеву, међу којима су најзначајнија учешћа на духовним академијама са истакнутим уметницима. У том периоду хор бележи и бројна гостовања и путовања у нашој земљи, као и учешће на летњим духовним академијама у Студеници.

Од 2001. до 2011. године  хором руководи проф. виолине Дуња Милосављевић, када хор поново враћа назив Свети архиђакон Стефан и проширује свој репертоар духовне и традиционалне музике, учествује сваке недеље на Литургији, проширује број чланова, одлази на путовања и држи концерте у земљи и иностранству (Чешка и Словенија). У тадашњем хору су певали музичари, који су временом постали професори, диригенти и истакнути уметници.

У периоду од 2011. до 2016. године рад са хором обавља проф. виолине Сенка Мијаиловић. Хор наставља са учешћима на литургијским сабрањима недељом и поводом великих празника, учествује у појању на крштењима и венчањима верника, учествује на Фестивалу хорова у Дому Војске у Краљеву, прима нове чланове и проширује своје делатности у културном животу града.

Године 2017. на место руководиоца хора долази проф. мр Александар Јаковљевић, професор виолончела на Факултету музичких уметности у Нишу, који је посебно заслужан за даљу афирмацију хора Свети архиђакон Стефан. Проф. Александар вредно ради на обнављању и прикупљању нове литературе за хорско извођење, интензивира учешће хора на бројним културним манифестацијама у граду Краљеву, а посебно се истиче освојена друга наградa на Фестивалу хорова у Ваљеву, када је хор у укупном пласману заузео треће место у конкуренцији од 27 хорова. У овом периоду је хор учествовао у снимању серије ,,Немањићи”, певао на бројним црквеним и манастирским славама, учествовао у Светим литургијским сабрањима и гостовао у многим градовима Србије на пригодним манифестацијама.

Године 2018. уметничко руководство хором преузима проф. хармонике Милена Стојановић. Хор наставља са учешћем и појањем на Светим Литургијама, венчањима верника, манастирским и црквеним славама, Архијерејским Литургијама Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, на културним манифестацијама (Имендан града Краљева, Видовданско виђење поводом обележавања Видовдана, на Данима Преображења, на обележавању и парастосу поводом 14. октобра), промоцијама књига у сарадњи са библиотеком Стефан Првовенчани, на увеличавању богослужења приликом Дочека иконе Пресвете Богородице Тројеручице и на другим пригодним манифестацијама.

Црквени хор Свети архиђакон Стефан окупља пре свега вернике при Храму Свете Тројице и при Храму Светог Саве у Краљеву, који су љубављу и својим даром појања привржени духовној и традиционалној музици. Хор је током своје богате историје и промене стручних руководилаца истовремено и обнављао своје редове новим појцима, а као примарну активност је увек имао учешће на Светој Литургији, а затим и приближавање људи духовном животу, неговању духовне музике и саборности у оквиру заједничког појања, која не делује само у кругу његових чланова, већ и свих људи који заједно са хором учествују у животу Цркве.

 

 

Contact Us