Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Црквена слава Храма Рођења Пресвете Богородице у Власову код Рашке

Рођење Пресвете Богородице – Малу Госпојину, прослављамо 21. септембра по грегоријанском, а 8. септембра по јулијанском календару. Црква у Власову код Рашке прославља овај празник као своју храмовну славу.

Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник студенички протонамесник Здравко Николић, а саслуживали су старешина храма јереј Данило Петровић, протојереј Радован Радосављевић, јереј Немања Тимотијевић, јереј Бранко Росић, јереј Милован Вучковић и ђакон Владимир Јовановић.Овај празник спада у ред највећих црквених празника. Пресвета Богородица рођена је у Назарету, од праведних родитеља Јоакима и Ане, царског рода Давидовог по оцу, а првосвештеничког рода по мајци. По благослову Божијем, иако веома стари, Јоаким и Ана, добијају ћерку Марију, која по Промислу и сопственим пристанком постаје Богородица, Несместивог, Свемогућег Бога. У трећој години, одведена је у храм, где је живела у духу богослужења и молитве све до седме године, а касније, од архангела Гаврила добија радосну вест да ће родити Сина Божијег Господа Исуса Христа.

Светој Литургији присуствовало је мноштво верног народа. Присутнима су се пригодним речима обратили протонамесник Здравко Николић и старешина храма јереј Данило Петровић. Домаћин славе Немања Шумарац је за све присутне припремио трпезу љубави.

Ђакон Владимир Јовановић

Contact Us