Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Час веронауке инспирисан везом празника Покрова и јабланичких “собрашица“

Ученици 6-ог разреда у ОШ ,,Миливоје Боровић ” у Мачкату и Шљивовици учили су о празнику Покрова Пресвете Богородице. Упознали су се са догађајем у коме се Пресвета Богородица јавила Светом Андреју Јуродивом у Цркви у Цариграду. Тим догађајем она је показала да је заштитница верног народа и  да се моли Сину свом за читави људски род.

Празник Покрова Пресвете Богородице прославља Црква у златиборском селу Јабланица. Црква је брвнара (саграђена од дрвета) са дрвеним звоником окружена боровом шумом. У порти јабланичке Цркве може се видети нешто јединствено, чега нема при другим златиборским богомољама. То су собрашице родовске трпезе или софре, које су настале, у духу ранохришћанских агапа-заједничких вечера љубави. Служиле су за окупљање верника три пута у току године, и то на празнике Петровдана, Преображења и Покрова Богородичиног. Током ових празника у собрашицама се служила храна после Свете Литургије. На трпезу љубави су се позивали чланови фамилије, али су били позвани и сви који су дошли на црквену службу из других крајева. Према усменом предању људи су се баш на овом месту мирили и праштали једни другима, а потом су позивали једни друге на трпезу љубави.

На часу  смо  поменули  значај праштања и помирења и дошли смо до закључка да  је то велико дело и пред Богом и пред људима.  Реч праштање значи: нађи места у твом срцу за мене и да тим чином градимо Рај на земљи.

Ученици су на крају часа цртали Цркву брвнару у Јабланици.

Вероучитељ Слободанка Божанић

Contact Us