Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Чачак: Промоција издаваштва Епархије жичке

Дана 12. јуна 2024. године, у навечерје празника Вазнесења Господњег, храмовне и градске славе, у парохијском дому Храма Вазнесења Господњег у Чачку, по благослову Предстојатеља жичког трона Господина др Јустина, одржана је промоција издавачке делатности Епархије жичке. Поред многобројног свештенства и представника града, промоцији издаваштва присуствовали су представници свих културних институција града Чачка, али и директор Музеја у Горњем Милановцу и много заинтересованих слушалаца.

На промоцији су говорили: протојереј др Слободан Јаковљевић, парох вазнесењски и уредник издаваштва Епархије жичке, протојереј Ђорђе Лазаревић, парох вазнесењски, др Вук Даутовић, научни сарадник на одељењу за Историју уметности Универзитета у Београду и др Милош Тимотијевић, музејски саветник Народног музеја у Чачку.

На почетку је отац Слободан поздравио све присутне и захвалио им се што су одовојили своје време и у толиком броју посетили овај пригодни догађај. Затим је представио његове саговорнике који су сви на различите начине сарадници издаваштва Епархије жичке: као аутори, рецензенти или преводиоци. Отац Слободан се осврнуо на историју богате издавачке делатности Епархије жичке, која почиње још у време Светог Саве, за кога можемо рећи да је зачетник издаваштва у Жичкој епархији и организованог преписивања и редактуре пре свега богослужбених књига. Ту су такође знани и незнани скриптори из средњег века, епископи попут Никифора Максимовића, Јоаникија Нешковића, Саве Бараћа Дечанца, Светог Владике Николаја (Велимировића), Василија Костића, Хризостома Столића све до данашњих дана.

Сам пројекат издаваштва, по речима оца Слободана, постављен је мултидисциплинарно. Овакав приступ укључује објављивање мисионарске и мисиолошке литературе, затим богословских дела у свим аспектима, научних монографије из историје уметности, књига из историје цркве. Излагач је најавио да су у плану издаваштва предвиђени преводи дела Светих Отаца, философска дела из православне визуре, али и превођење капиталних теолошких дела на српски језик.

У наставку нам се обратио др Милош Тимотијевић, рецензент књига У светом и свечасном храму овом и Ризница Саборне Цркве Вазнесења Христовог у Чачку. Он нам је кроз приказ књиге протојереја др Слободана Јаковљевића У светом и свечасном храму овом показао богату историју Чачка, а посебно историју Цркве у Чачку кроз векове. Господин Тимотијевић је такође изложио историјат издаваштва Епархије жичке у последња два века, истичући на првом месту гласило Епархије жичке Жички благовесник, и Преглед Цркве Епархије Жичке. Осврнуо се и на књигу о Ризници храма Вазнесења Христовог у Чачку истичући озбиљан приступ у раду двојице аутора и предвиђајући да ће ова књига имати свој живот и значај у деценијама које долазе.

Након др Тимотијевића обратио нам се др Вук Даутовић, научни сарадник на одељењу за Историју уметности, Филозофског факултета, Универзитета у Београду. Господин Даутовић је коаутор књиге Ризница Саборне цркве Вазнесења Христовог у Чачку и рецензент књиге У светом и свечасном храму овом. Он нам је говорио о књизи Ризница Цркве Вазнесења Господњег у Чачку, посебно наглашавајући да је Ризница чачанске цркве једна од ретких у СПЦ на којој је извршена конзервација експоната, која је научно обрађена, и изложена у одговарајућем простору. Он је такође у свом излагању истакао важност везе цркве и академизма на примерима универзитета у иностранству, где се веома негује верски живот на универзитетима и остварује сарадња у разним аспектима хришћанске вере и културе.

Затим нам се обратио протојереј Ђорђе Лазаревић преводилац књиге проф. Василија Васиљевича Болотова Историја Цркве у периоду Васељенских Сабора (Историја богословске мисли) који нам је приближио све детаље везане за садржај ове изузетно значајне књиге. Наиме Историја Цркве у периоду Васељенских Сабора (Историја богословске мисли) је текуће године доживела своје друго и допуњено издање у издању ЕУО Епархије жичке. Реч је о назаобилазној литератури на катедри за догматско богословље Православног Богословског факултета. Отац Ђорђе је истакао да је реч о збирци предавања проф. Болотова који је веома млад преминуо, али је ипак оставио неизбрисив траг у богословљу. Књигу је приредио његов ученик проф. Брилијантов и издао почетком прошлог века у Петрограду. Специфичну одлику излагања у овим предавањима В. В. Болотова преставља чињеница да је читав низ грчких (понекад и латинских) израза, а понегде и дугих тирада које су унете у текст остављено без превода. У првом издању ти страни елементи обично се замењују преводом на руски језик, са којег су преведене на српски. Међутим упркос труду многе деонице, посебно везане за иконоборство, остале су непреведене. Излагач је напоменуо да су у нашем другом, допуњеном и редизајнираном издању унете исправке појединих термина, имена и одређених ортографских грешака. Такође, непреведене деонице на грчком језику сада су преведене на српски језик од стране др Дарка Крстића и унете у фусноте.

На крају отац Слободан се осврнуо на књиге Вера пуна светлости ђакона Стефана Милошевског и књигу Господе где станујеш протојереја Александра Јевтића. Истакао је да прва књига говори о Символу вере и његовом тумачењу. Када кажемо Православна вера у суштини мислимо на Символ вере. Сва истина и суштина наше вере је садржана у њему. Стога је важно не само понављати га на Литургијама већ га доживети и разумети тако да прожме читав наш живот. Ова књига итекако може да помогне у томе. Излагач је истакао да је текст ове књиге непосредан, и практичан, стога је њен поднаслов Практични катихизис и више него оправдан. Отац Слободан је посебно истакао да је ова књига веома добра као поклон онима који тек ступају у веру и праве почетне кораке.

Протојереј др Слободан Јаковљевић је говорио и о књизи Господе где станујеш, наглашавајући да садржину књиге чине чланци оца Александра који су писани у часопису Православни Мисионар и прикупљени на једно место. Излагач је посебно истакао да ова књига представља истовремено беседе, књижевне есеје, теолошка промишљања и критику где нам аутор приказује мозаик кратких и директних одговора на актуелне, животне теме. Истакнуто је да се у поменутој књизи може читати о Момчилу Настасијевићу, Чехову, Његошу, отуђености, депресији, великом проблему противприродне поделе на молитвено и академско богословље, али и о хришћанској љубави, милосрђу, смиреноумљу, светости и многим другим суштинским темама. 

Остатак вечери овог празника издаваштва и књиге протекао је у потписивању књига и пригодним разговорима о представљеним издањима Епархије жичке.

Чтец Филип Нешковић

Contact Us