Братски састанак и исповест свештенства Архијерејског намесништва жичког у Врњачкој Бањи

У четвртак, 16. маја текуће године, када наша Света Црква прославља Свете мученике Тимотеја и Мавру, по благослову Епископа жичког Господина Јустина сабрало се свештенство овог намесништва како би приступило Светој тајни исповести у храму Рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи. Свету Тајну Исповести су вршили протојереј-ставрофор Мирољуб Јосифовић, дугогодишњи парох краљевачки у пензији, и протојереј Миломир Радић, парох при Храму Свете Тројице у Краљеву.

Након исповести присутно свештенство и верни народ су приступили служењу Свете Евхаристије. Литургијским сабрањем је началствовао Аријерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић уз саслуживање пароха при Храму Свете Тројице у Краљеву протојереја-ставрофора Милоша Васиљевића, пароха ратинског протојереја Драгана Тубе, пароха при Храму Светог Саве у Краљеву протонамесника Новице Благојевића, пароха при храму Рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи јереја Слободана Глишовића, ђакона при Храму Светог Саве у Краљеву Стефана Милошевског и ђакона врњачког Сава Величковића.

Беседом на тему „Света тајна исповести и њен однос према Светој Литургији“, присутнима се обратио ђакон Саво Величковић. Током излагања начинио је осврт на неколико важних аспеката Свете тајне исповести и изнео одређене проблеме овог светотајинственог последовања са којима се Црква данас сусреће. Проблеми који су наведени могу се навести у следећим цртама: формалан приступ Светој Тајни и рутинско исповедање, одсецање покајног карактера из ове Свете тајне, време вршења овог последовања као и питање личности духовника који Свету Тајну обавља. Наглашавајући важност покајања и исповести за живот верника, закључујемо да се ова Света тајна актуелизује у Светој Литургији и да води ка Светој Чаши, од које примамо Дарове за опроштај грехова и живот вечни.

Након Свете Литургије окупљено свештенство наставило је братски састанак у парохијској трпезарији, где је уприличена трпеза љубави. Том приликом обратио се Архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, благодарећи домаћинима на организацији овог сусрета и износећи важне податке из живота намесништва у години за нама. Свештенству се, такође, обратио и отац Љубинко Костић, узносећи славу Богу за благослов данашњег дана и поучавајући све пристуне о важности изграђивања живе Цркве, коју градимо нашом мисионарском делатношћу и благим приступом према свима.

На крају смо се растали у радости, духовно ободрени након исповедања и причешћивања свесветим Даровима, са надом да ће наше намесништво и у будуће добар плод рађати и Васкрслог Господа објављивати!

Ђакон врњачки
Саво Величковић