Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Братски састанак и исповест свештенства Архијерејског намесништва таковског на Савинцу

У понедељак, 25. маја 2020. године, када Црква прославља велике Оце Цркве, Светог Епифанија Кипарског и Светог Германа Цариградског, по благослову Епископа жичког Господина Јустина, сабрало се свештенство архијерејског намесништва таковског у Храму Светог Саве Српског на Савинцу, како би приступили Исповести, Литургији и братском састанку. Исповедник свештенству био је јеромонах Орсисије (Ивановић), настојатељ Манастира Свете Тројице са Овчара.

Након исповести и духовних поука исповедника, благодарећи Богу, почела је Света Литургија. Литургијским сабрањем је началствовао протонамесник Драган Ђорем, архијерејски намесник таковски, уз саслуживање протонамесника Обрада Стевановића пароха љутовничког, протонамесника Божидара Бована, пароха липовачког, јереја Војислава Рисимовића, пароха прањанског,  јереја Дејана Ракића, пароха брезанског, јереја Владимира Воштића, пароха брусничког, јереја Часлава Филиповића, пароха мајданског, као и парохијског ђакона Александара Пејовића.

 

Беседом се после Литургије обратио протонамесник Драган Ђорем, чије речи преносимо: „Христос Воскресе браћо! Благодаримо прво данас Богу, што нас је у ове најрадосније дане када непрестано прослављамо и величамо Христово Васкрсење, благословом нашег духовног Оца и Епископа окупио на Светој Литургији. Сабрали смо се данас пре свега, да се заједно причестимо, да примимо заједно као браћа са трпезе Господње Хлеб Живота и да пијемо са Извора вечног живота. Окупили смо се јутрос пре Литургије, и да очистимо сву прљавштину духовну која се наталожила на нашој души, да то поделимо са исповедником нашег намесништва и примимо од њега утеху и поуку.  Благодаримо оцу Орсисију данас што је овде са нама, што је прихватио благословом нашег Епископа, да буде наш исповедник, да сво тешко бреме наших грехова понесе. Благодарим свима вама што смо се данас окупили, да се покажемо као браћа, да једни другима опростимо ако има шта, и да као права браћа свештеници, верни и послушни синови Цркве Божије и нашег Епископа, учествујемо у Светој Литургији. Радост је посебна да смо се данас сви причестили. Састали смо се и да вам пренесем благослове нашег духовног оца и Епископа као и ЕУО-а, да поразговарамо о свим проблемима са којима се на парохијама сусрећемо, о уређењу Црквених општинама, и другим не мање битним стварима.

Још једанпут благодаримо исповеднику, оцу Орсисију, благодаримо свима вама. Изволите сада у црквену салу на састанак и трпезу љубави.“

Након Свете Литургије, свештенство је наставило братски састанак у парохијској трпезарији, где је уприличена трпеза љубави. Великодушно нас је дочекао домаћин протојереј Ненад Бајић, парох савиначки, и захвалио се што смо његови драги гости. Том приликом обратио се поново протонамесник Драган Ђорем, архијерејски намесник таковски, који се захвалио домаћину и говорио о узвишености и одговорности наше свештеничке службе, парохија и народа који су нам поверени. Нагласио је да посебно треба обратити пажњу на уредност храмова, олтара, богослужбених сасуда, црквених објеката, порти и да  би у наредном периоду свако колико може, требало да се потруди око унапређења црквеног живота на својој парохији, да уреди и улепша своју цркву. После његовог обраћања уследила је дискусија о разним питањима и проблемима.

Благодарећи Богу на свему и за све, растали смо се у неизмерној радости.

                                                                                                            Ђакон Александар Пејовић

Contact Us