Епархија жичка

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

Братски састанак и исповест свештенства Архијерејског намесништва рачанског

На дан празновања Светог пророка Јеремије 14/1. маја одржана је исповест и братски састанак свештенства Архијерејског намесништва рачанског. Исповест је вршио јеромонах студенички Виталије (Милошевић). Светом Литургијом началствовао је јереј Јован Тимотијевић уз саслуживање јереја Ненада Рогића и ђакона бајинобаштанског Далибора Ђорђевића. 
У беседи о Светој Тајни Исповести коју је изговорио отац Јован подсетио је да: „Јеванђеље у целини говори о љубави Божијој према грешнику. Знајући да је Црква тело Христово, кроз њу Христос поручује да није дошао да зове праведнике, него грешнике на покајање (Мт 9,13). Љубав Божија према људима је, дакле основ и смисао рођења Христовог, али и позив човеку, а пре свега свештенику да се угледа на Бога и на љубав Његову, на љубав и самилост према грешнику. Будући да је и главни задатак свештеника да исправља грешника на путу спасења, он сам мора да пође од љубави Божије и да буде спреман да таквог човека увек загрли и да му помогне.“
Након Литургије уприличено је послужење и трпеза љубави. Братији се обратио намесник протојереј Милинко Лукић и захвалио се духовнику оцу Виталију на молитвеној посети и бризи о духовној храни, затим старешини храма протојереју Владимиру Васиљевићу на припремљеној трпези љубави. Рекао је да је скидање бремена греха и покајање потребно свештеницима.
Затим је дао реч оцу Виталију да духовном поуком укрепи братство. Он се захвалио на дочеку и казао како се увек радује доласку братији из рачанског намесништва и похвалио заједништво које показују. Без обзира на сукобе који су били и међу апостолима, по речима оца Виталија, најважније је опраштати и служити Цркви и стављати по страни личне интересе који могу покварити добре односе. И када опраштамо важно је и да заборавимо и не износимо подсећање на грех једни пред друге, јер то значи да нисмо ни опростили. Ако нисмо опростили неће ни Бог нама опростити по речима Христовим. С обзиром да су свештеници и пример народу и пастири пастве важно је да се морално добро владају како би пред Бога изашли непостиђени.
Ђакон Далибор Ђорђевић

Contact Us